Volkswagen bi trebalo da komercijalizuje autonomna vozila sredinom sljedeće decenije - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

Volkswagen bi trebalo da komercijalizuje autonomna vozila sredinom sljedeće decenije

Saradnja Forda i Volkswagena obuhvata i saradnju na području razvoja autonomnih sistema upravljanja.

Saradnja Forda i Volkswagena obuhvata i saradnju na području razvoja autonomnih sistema upravljanja.

Iz VW-a sada stižu nove informacije o planovima za komercijalizaciju ovako opremljenih vozila.

Kako prenosi Autonet.hr, VW-ov šef za područje razvoja ove tehnologije Alexander Hitzinger izjavio da će ovaj nemački proizvođač u bliskoj budućnosti lansirati male flote autonomnih vozila. Hitzinger nije išao u detalje, ali je nagovestio da će se raditi o svojevrsnom testnom periodu tokom kojeg će se proizvođač bolje upoznati sa svim pravnim, ekonomskim i tehnološkim izazovima koji stoje pred njim pre “veliko-serijskog” lansiranja autonomnih vozila.

Iako je ova tehnologija u poslednje vreme uveliko napredovala, Hitzinger kaže da se još uvek moraju pronaći zadovoljavajuća rešenja za “neobične slučajeve”, odnosno za situacije koje su retke i netipične, a s kojima će autonomna vozila morati da se suočavaju i da ih uspešno rešavaju. Hitzinger kao primer navodi vožnju u suprotnom smeru na autoputu. Vozači znaju da takva vozila treba izbeći, dok autonomno vozilo treba programirati na taj način jer samo zaustavljanje nije dovoljno s obzirom da svejedno može rezultirati opasnim frontalnim sudarom.

Što se tiče vremena dostupnosti ovako upravljanih vozila Hitzinger je rekao da bi Volkswagen trebalo da komercijalizuje autonomna vozila sredinom sledeće decenije. Kako bi uspeo u toj nameri VW će morati da iskoristiti potencijale Argo AI-a, u koji je ušao novom saradnjom s Fordom.

Kupci takvih automobila će moći da biraju između toga da sami upravljaju vozilom ili da prepuste upravljanje vozilu. Hitzinger dodaje i da cena tih sistema neće biti mala, a ionako će prvo stići u skuplje premium modele pa će prva autonomna vozila biti dostupna samo onima sa dubljim džepom. Takođe, ova vozila će biti zanimljiva i taxi službama, dostavnim službama i sl. jer će im pojeftiniti poslovanje.

Na kraju Hitzinger dodaje da Volkswagen razvija tehnologiju autonomnog upravljanja “brzim ritmom” kao i da istovremeno rade i na izgledu i konstrukcijskim rešenjima samih vozila. Do sada su nam već predstavili neke koncepte opremljene sistemima autonomnog upravljanja, uključujući i studiju Sedric (na slici).

Izvor: Autonet

Danas objavljeno

Istorija: MINI Cooper – sinonim za zabavnu vožnju duže od 60 godina

Vanja A

Opel/Vauxhall Astra Mk1 – „sleeper“ koji će mnoge da iznenadi na drumu

Vanja A

Leteći Renault 4 kao vozilo budućnosti

Vanja A

Ostavite komentar