Volkswagen bi mogao da ukine jedan ili više minivan modela - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Volkswagen bi mogao da ukine jedan ili više minivan modela

Njemački proizvođač razmišlja da smanji broj MPV modela u svojoj gami, s obzirom da se kupci sve više okreću SUV vozilima.

Za razliku od nekih drugih auto-kompanija, koje su se potpuno fokusirale na krosover/SUV vozila, Volkswagen je ipak zadržao u svojoj ponudi i nekoliko minivan modela.

Međutim, prema najnovijim vestima koje stižu iz nemačkog auto-giganta, to bi uskoro moglo da se promeni.

“Moramo da sagledamo da li i dalje treba da imamo tri MPV automobila u svom asortimanu – Golf Sportsvan, Touran i Sharan”, rekao je šef finansija brenda Volkswagen, Arno Antlic u intervjuu za Autonews Europe.

Sharan (Foto: VW promo)

Najprodavaniji od ova tri modela trenutno je kompaktni minivan Touran. Međutim, njegova prodaja u Evropi smanjena je za 14%, na 69.814 vozila, za 11 meseci 2019. godine, pokazuju podaci JATO Dinamics.

Sa druge strane, tražnja za modelom Golf Sportsvan manja je za 26% (u istom periodu prodato je 40.215 primeraka), dok je Sharan zabeležio skroman rast prodaje od 1,7% (20,854 automobila).

Touran (Foto: VW promo)

Ako ove brojeve uporedimo sa prodajom krosover/SUV vozila iz slične klase, uočava se velika disproporcija.

Naime, u prethodnih 11 meseci u Evropi je prodato čak 245.056 primeraka Volkswagena Tiguan, uz rast od 2,2 %, dok je interesovanje za modelom T-Roc pokazalo 193.963 kupca, uz rast prodaje od 46% na godišnjem nivou.

Još uvek nije poznato koji će od pomenutih minivan modela biti ukinut, ali malo je verovatno da će sva tri opstati na tržištu.

Izvor. B92

Danas objavljeno

Spoj bicikla i električnog automobila: UILA je izrađen pomoću 3D štampača, juri 25 km/h (VIDEO)

Vanja A

Mercedes prvi u Njemačkoj smije i bez vozača

Vanja A

Ništa od VN Kine i u 2023. godini

Vanja A

Ostavite komentar