Volkswagen bi mogao da ukine jedan ili više minivan modela - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Volkswagen bi mogao da ukine jedan ili više minivan modela

Njemački proizvođač razmišlja da smanji broj MPV modela u svojoj gami, s obzirom da se kupci sve više okreću SUV vozilima.

Za razliku od nekih drugih auto-kompanija, koje su se potpuno fokusirale na krosover/SUV vozila, Volkswagen je ipak zadržao u svojoj ponudi i nekoliko minivan modela.

Međutim, prema najnovijim vestima koje stižu iz nemačkog auto-giganta, to bi uskoro moglo da se promeni.

“Moramo da sagledamo da li i dalje treba da imamo tri MPV automobila u svom asortimanu – Golf Sportsvan, Touran i Sharan”, rekao je šef finansija brenda Volkswagen, Arno Antlic u intervjuu za Autonews Europe.

Sharan (Foto: VW promo)

Najprodavaniji od ova tri modela trenutno je kompaktni minivan Touran. Međutim, njegova prodaja u Evropi smanjena je za 14%, na 69.814 vozila, za 11 meseci 2019. godine, pokazuju podaci JATO Dinamics.

Sa druge strane, tražnja za modelom Golf Sportsvan manja je za 26% (u istom periodu prodato je 40.215 primeraka), dok je Sharan zabeležio skroman rast prodaje od 1,7% (20,854 automobila).

Touran (Foto: VW promo)

Ako ove brojeve uporedimo sa prodajom krosover/SUV vozila iz slične klase, uočava se velika disproporcija.

Naime, u prethodnih 11 meseci u Evropi je prodato čak 245.056 primeraka Volkswagena Tiguan, uz rast od 2,2 %, dok je interesovanje za modelom T-Roc pokazalo 193.963 kupca, uz rast prodaje od 46% na godišnjem nivou.

Još uvek nije poznato koji će od pomenutih minivan modela biti ukinut, ali malo je verovatno da će sva tri opstati na tržištu.

Izvor. B92

Danas objavljeno

Bentley u čvrstom zagrljaju Audija

Vanja A

BMW se oprašta od V12 motora u velikom stilu

Vanja A

Prodaja automobila u Europi: pad od 2,4% u 2021., 22,8% u decembru

Vanja A

Ostavite komentar