Volite malo (više) popiti? Zbog jedne stvari svi tačno znaju koliko "cugate" - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Volite malo (više) popiti? Zbog jedne stvari svi tačno znaju koliko “cugate”

AKO NOĆU uživate u alkoholu, to će se na vašem licu vidjeti po danu, i to u sitnim detaljima u kojima make-up ili široki osmijeh baš i ne pomažu. Doktorica Nigma Talib, koja se bavi holističkom medicinom, to je stanje prozvala “vinskim licem”, kombinacijom sitnih negativnih reakcija na koži zbog…

AKO NOĆU uživate u alkoholu, to će se na vašem licu vidjeti po danu, i to u sitnim detaljima u kojima make-up ili široki osmijeh baš i ne pomažu. Doktorica Nigma Talib, koja se bavi holističkom medicinom, to je stanje prozvala “vinskim licem”, kombinacijom sitnih negativnih reakcija na koži zbog kojih je vaša ljubav prema kapljici očita gotovo svima.

“Vinsko lice” uključuje izražene bore ili pjege između obrva, spuštene kapke, izražene bore ispod očiju, dehidriranu kožu na obrazima, uvećane pore, crvenkastu boju kože i duboke bore “smijalice” ili kombinaciju nekih od nabrojenih reakcija. Najbolje mu se, naravno, može doskočiti smanjenjem unosa alkohola, ali doktorica Talib ima savjete i za one koji nemaju namjeru odustati od pića, ali ne žele da za ljubav prema kapljici znaju i komšije.

“Ključ je u doziranju i pametnijem odabiru alkohola, tako možemo izbrisati ove znakove starenja”, kaže doktorica i donosi pet zlatnih pravila.

1) Barem četiri dana sedmično trebalo bi biti bez alkohola, a nikad se ne bi trebao konzumirati dva dana zaredom.
2) Potrebno je odabrati najčišći alkohol, uglavnom onaj bez glutena.
3) Nakon jedne čaše alkohola potrebno je popiti čašu vode.
4) Crveno vino je bolje od bijelog, među ostalim, jer sadrži resveratrol koji je odličan za kožu.
5) Potrebno je izbjegavati vina koja sadrže sulfite i najzaslužnija su za “vinsko lice” ali i glavobolju. Takođe, organska vina napravljena su od grožđa koje nije tretirano pesticidima.

Inače, doktorica najboljim alkoholnim pićem po svim ovim kriterijima smatra bezglutensku votku s mineralnom vodom.

Index

Danas objavljeno

Brz, jednostavan, ukusan – paprikaš sa kobasicama

Zeljka

Da li je moguće imati previsok nivo antitijela?

Zeljka

Godine su samo broj: Deset anti-age navika za svakoga

Vanja A

Ostavite komentar