Volite kafu? Evo razloga zbog kojeg ćete je obožavati! - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Volite kafu? Evo razloga zbog kojeg ćete je obožavati!

Tvrdnje o lošem uticaju kafe na zdravlje ljudi do sada nisu rezultirali konzumiranjem ovog napitka u manjim količinama. Ipak, izgleda i da su dobrobiti kafe takođe brojne…

Ukoliko svakodnevno konzumirate kafu, sigurno ste imali priliku da se uz neki lekarski izveštaj zapitate da li je ona zaista opasna po vaše zdravlje. Uprkos svemu tome, nastavili ste da je konzumirate i uživate u njoj. Donosimo vam razloge zbog kojih ćete kafu obožavati.

Prema tvrdnjama doktora Iva Belana, koji je uradio opsežnu studiju o oprečnim tvrdnjama o uticaju kafe na zdravlje, zaključuje da konzumiranje kafe u razumnim količinama nema veze sa rizikom od srčanog oboljenja.

Kafa u trudnoći
Pet kanadskih studija u vezi kafe i pobačaja zaključilo je da su trudnice koje su konzumirale kofein u količini ekvivalentnoj dvema šoljicama kafe dnevno, imale 36 odsto  više pobačaja nego žene koje su pile manje od toga. Najnovija istraživanja su pokazala da je granična kritična količina, koja povećava verovatnoću pobačaja tek negde oko pet do šest šoljica kafe dnevno.

Kofein, stimulans u kafi koji stvara naviku, može značajno doprineti u borbi protiv Parkinsonove bolesti!

Što se tiče Parkinsonove bolesti, naučni dokazi ukazuju da kafa može pomoći u obrani od ove bolesti. Nsime, tridesetogodišnja studija koja je uključila 8.000 Japanaca i Amerikanaca koji su bili veliki potrošači kafe, pokazala je da su oni imali svega petinu rizika više kojem su bili izloženi oni koji nisu pili kafu.

Sa druge strane, do sličnih zaključaka došli su i lekari iz Opšte bolnice iz Masačustesa. Kako su oni potvrdili, postoji indirektan dokaz da kofein, stimulans u kafi koji stvara naviku, može ustvari značajno doprineti u borbi protiv Parkinsonove bolesti.

Ispitivanja su takođe pokazala da kafa nema nepovoljan uticaj na rizik od raka debelog creva.

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

Kolačići koje možeš grickati cijele jeseni

Vanja A

Ukusni kuglof od bundeve za jesenje dane!

Vanja A

Skriveni signali koji odaju da ti tijelo stari prije vremena

V.R.

Ostavite komentar