23. Decembra 2019.

Volite čija semenke? Ovo će se dogoditi ako ih svaki dan jedete

Big Portal

Ako svaki dan jedete čija semenke, primetićete kako se vaše telo menja.

  1. Imaćete zdravije kosti

Čija semenke bogate su raznim mineralima koji su poznati po svojoj ulozi u zdravlju kostiju, a posebno kalcijumom. Čak 25 grama čija semenki sadrži 157 miligrama kalcijuma.

  1. Imaćete zdravije zube

Kalcijum koji pomaže vašim kostima da ostanu jake održava i vaše zube zdravima.

Kao temeljni hranljivi sastojak, bor, koji sadrže čija semenke, pomaže apsorpciju magnezijuma, fosfora i mangana za rast jakih zuba.

  1. Pomažu u sprečavanju zatvora

Čija semenke bogate su vlaknima, što doprinosi poboljšanju probave. Štaviše, zahvaljujući netopljivim vlaknima koja čija semenke sadrže, one postaju gel kad dođu u kontakt s vodom, što poboljšava rad creva sprečavajući zatvor.

  1. Podstiču rad metabolizma

Sa visokim sadržajem vitamina B, čija semenke pomažu u ubrzavanju metabolizma. Štaviše, bogate su omega-6 masnim kiselinama i pomažu telu da apsorbuje razne vitamine koji doprinose gubljenju kilograma.

  1. Pomažu kod gubitka kilograma

Vlakna u čija semenke daje dug osećaj sitosti, što pomaže u smanjenju apetita i kod gubitka kilograma.

Uz to, ove semenke se šire kad apsorbuju vodu, što takođe smanjuje apetit.

  1. Pomažu u poboljšanju sna

Serotonin i melatonin su dva hormona koji su zaslužni za dobar san. Proizvodi ih triptofan (aminokiselina), a s obzirom na to da čija semenke sadrže triptofan, podstiču bolji san i opuštanje.

  1. Održavaju zdravlje srca

Omega-3 i omega-6, koje čija semenke sadrže, snižavaju holesterol u krvi, smanjuju upalu i snižavaju krvni pritisak. Sve ove stvari doprinose i pomažu u održavanju zdravlja srca.

  1. Povećavaju nivo energije

Vitamin B, gvožđe, cink i magnezijum u čija semenkama pomažu u povećanju nivoa energije. Dodajte ove semenke u omiljeni smuti kako biste uživali u danu puni energije.

  1. Usporavaju starenje

Budući da sadrže veliku količinu antioksidanata, čija semenke pomažu bržem obnavljanju kože, ali i sprečavaju oštećenja. Osim toga, vitamin E koji sadrže doprinosi usporavanju starenja.

B92

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare