10. Novembra 2022.

“Vojska Srbije sposobna. Niko ne zvecka oružjem, ali…”

Big Portal

“Ne želimo ratove, ne želimo da ijedno naše dete ili oficir, strada. Ne želimo da stradaju ni drugi narodi, ali naši pozivi na razgovore, na dijalog, ne znači da smo slabi ili nespremni, neodlučni. Samo smatramo da je bolje da imamo dijalog i razgovor, da sedimo za stolom umesto da stojimo u rovovima”, rekao je on.

Ministar naglašava da je Vojska Srbije danas mnogostruko jača nego što je bila 1999, kao i da je maksimalno pojednostavljen proces donošenja odluka, odnosno da je odbrambeni sistem doveden na taj nivo da može momentalno da reaguje, ali u nadi da za to neće biti potrebe.

“Ne želimo da se vratimo u 1999, ne želimo ratove i stradanja. Niko ne zvecka oružjem, niti se igra ratnih igrica. Umereni smo u izjavama, odgovorni, ali s druge strane šaljemo poruku svima da je nemoguće doći do rešenja ako Srbi treba sve da izgube, a druga strana da dobije sve. To nije kompromis, onda je reč o porazu i ponižavanju jedne strane i otvorenom stajanju uz drugu stranu. To su ultimatumi, nametanje rešenja. Što se, istina, dešavalo u istoriji, ali onda treba skinuti rukavice i to otvoreno reći”, kaže ministar odbrane.

Na pitanje da li strahuje da nam rat ipak bude nametnut, odgovara da zabrinut jeste, kao i da su ministarstvo i VS veoma obazrivi. Upitan da prokomentariše tvrdnje da bismo, kada bi jedna “naša čizma” ušla na KiM, to bio sukob sa NATO, praktično sa celim zapadnim svetom, Vučević je rekao:

“Svi moramo biti svesni da na KiM postoje snage Kfora, suštinski NATO. Ne pričamo samo o specijalnim jedinicama policije i kosovskih snaga bezbednosti koje oni sada defakto pretvaraju u vojsku, suprotno Rezoluciji 1244 SB UN i Kumanovskom, Briselskom, Vašingtonskom sporazumu. Ali, koga briga, oni imaju svoju agendu i mimo svega onoga što je dogovoreno, teraju svoju priču.”

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare