27. Septembra 2021.

Vojska Srbije nadomak Jarinja

Big Portal

Ekipa RTS-a zabilježila je jutros i pripadnike Vojske Srbije na putu koji vodi do Jarinja.

Trenutno su tu četiri oklopna vozila koja su od administrativne linije udaljena manje od dva kilometra. Riječ je o dva “Lazara” i dva “Miloša”.

Nisu uspjeli da saznaju iz koje su jedinice pripadnici Vojske koji su pored njih. Vojska Srbije posjeduje bazu koja je u blizini Jarinja.

Vojska Srbije je u povišenoj borbenoj gotovosti zbog situacije na sjeveru Kosmeta, a u protekla tri dana ovu teritoriju nadlijetale su i borbene letjelice Vojske Srbije.

Na terenu nema nagovještaja skorog rješenja, javlja reporter RTS-a. Ne povlače se pripadnici specijalne jedinice kosovske policije. Zbog njihovog prisustva Srbi ne prestaju da se okupljaju i zahtijevaju povlačenje uredbe o probnim tablicama za automobile iz centralne Srbije.

Dok se to ne dogodi, Srbi drže u blokadi magistralne pravce Raška – Leposavić i Ribariće – Zubin Potok.

Okupljeni Srbi, koji su tu već osmi dan, ponavljaju da će Beograd i Priština sjesti za pregovarački sto i u Briselu doći do rješenje.

Jutros u četiri izvršena je smjena pripadnika Rosu i, kao i ranije, protekla je mirno, bez provokacija Srba.

Kosovski portali prenose najave da će albanski premijer Edi Rama danas zvanično posjetiti Prištinu, u koju stiže nakon zasjedanja Generalne skupštine UN.

On će, kako je najavljeno, imati sastanak s predsjednikom prištinske vlade Aljbinom Kurtijem, ali ne sa predsjednicom privremenih institucija Vjosom Osmani i predsjednikom Skupštine u Prištini Glaukom Konjufcom.

Već tri dana nalijetali su i ratni vazduhoplovi snaga bezbjednosti Srbije. Viđeni su prvo naleti borbenih helikoptera, naleti “orlova” i MiG-ova 29, i nalet dva “orla” u niskom letu. Prostor je nadlijetao i helikopter Kfora.

Jučerašnji naleti aviona srpskog ratnog vazduhoplovstva i helikoptera Kfora odvijali su se u vrijeme kada su ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, obišli dio vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u garnizonu u Raški, vojnoj bazi “Rudnica” i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

S njima je bio i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare