Vojska spremna za napad: Vođa će dati "zeleno svjetlo"? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Vojska spremna za napad: Vođa će dati “zeleno svjetlo”?

Turska vojska je skoro spremna za kopneni napad na sever Sirije, a ta odluka bi mogla da bude doneta već danas, rekli su turski zvaničnici.

Turska je pokrenula vazdušne napade na severnu Siriju, oblast naseljenu Kurdima, nakon bombardovanja u Istanbulu pre dve nedelje za koji je Ankara okrivila kurdsku miliciju.

Kurdske snage su negirale odgovornost za napad i povremeno su na prekogranične napade odgovarale minobacačkim granatiranjem.
Upozorenja iz SAD i Rusije

“Turskim oružanim snagama treba samo nekoliko dana da postanu skoro potpuno spremne”, rekao je jedan visoki zvaničnik. “Neće potrajati dugo da operacija počne. Samo zavisi od toga da li predsednik da svoje odobrenje”.

Turska je ranije pokrenula vojne udare u Siriji na IPG, smatrajući je krilom zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK), koju Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija nazivaju terorističkom grupom. PKK je takođe negirala odgovornost za napad u Istanbulu.

“Sve pripreme su završene. To je sada politička odluka”, rekao je drugi turski zvaničnik Rojtersu, takođe zahtevajući anonimnost uoči sastanka. Erdogan je još u maju rekao da će Turska uskoro pokrenuti vojnu operaciju protiv IPG u Siriji, ali ta operacija tada nije realizovana.

SAD su upozorile Tursku da bi eskalacija sukoba mogla uticati na borbu protiv militanata Islamske države u Siriji. Rusija je zatražila od Turske da se uzdrži od kopnene ofanzive. Ona je podržala sirijskog predsednika Bašara el Asada u 11-godišnjem ratu u zemlji, dok je Ankara podržala pobunjenike koji se bore da ga svrgnu sa vlasti.

B92.

Danas objavljeno

Slovenac se sumnjiči da je krao po Banjaluci

M.

Fočak osumnjičen da je nezakonito uzeo skoro 120.000 KM

M.

Peskov: Rusija ceni dobre odnose sa Srbijom i svjesni smo pod kakvim je pritiskom Zapada

M.

Ostavite komentar