Vojska SAD razvila tehnologiju za "gledanje" kroz zidove - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Vojska SAD razvila tehnologiju za “gledanje” kroz zidove

Vojnici često zapadaju u bezizlazne situacije – naročito je nezgodno kada ne mogu da vide šta se nalazi iza nekog zida, zaklona ili vozila, jer moraju da rizikuju živote samo da bi provirili i saznali gde se nalazi neprijatelj. SAD žele to da promene, uz pomoć nove tehnologije koju su razvile.

U pitanju je tehnbologija pod nazivom Integrated Visual Augmentation System (IVAS), što su, zapravo, naočare koje sadrže kombinaciju kamera i senzora, zahvaljujući kojima projektuju sliku onoga što bi treblo da se nalazi iza nekog zida ili zaklona.

Vojnici koji se nalaze u oklopnom vozilu, na primer, koristeći ovaj sistem neće morati da izlaze napolje kako bi videli šta se dešava, već će na ekranima svojih pametnih naočara moći da vide “prenos” sa gomile kamera postavljenih na vozilo – a upravo bi te kamere mogle da vide i iza uglova.

Kada je oružje u pitanju (npr. puške), mogu da se postave termalne kamere koje vojnicima omogućavaju da vide u mraku, a naočare bi mogle da prikazuju i digitalne “mape”, što je naročito korisno kada se vojnici nalaze na nepoznatoj teritoriji.

U Pentagonu smatraju da će ova tehnologija svesti broj nepotrebnih žrtava na minimum, upravo zbog tog ašto će povećati efikasnost na bojnom polju, a plan je da se uloži 1.1 milijarda dolara u IVAS, kojim će se opremiti prvenstveno pešadija na prvoj liniji fronta.

Danas objavljeno

Honor Pad V7 predstavljen sa 10.4-inčnim LCD ekranom, MediaTek Kompanio 900T čipom

Zeljka

Pojavili su se mogući nazivi Intelove Arc familije grafičkih karti

Zeljka

Ovim telefonima danas ističe rok – Oni koji ih ne zamijene za ostaju bez svih aplikacija

Zeljka

Ostavite komentar