Vojni rok je još daleko od BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Vojni rok je još daleko od BiH

Iako se sve češće može čuti da u Bosni i Hercegovini treba vratiti obavezno služenje vojnog roka, od toga, gotovo je sigurno, neće biti ništa, prije svega zbog nedostatka novca i potpuno različitih političkih stavova po tom pitanju.

Kako ističu i političari i analitičari, Sead Jusić, zamjenik ministra odbrane BiH, i Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, koji su rekli da bi bilo poželjno vratiti obavezu služenja vojnog roka, iznose svoje lične i političke stavove koji su daleko od realnosti jer u ovom trenutku nema nijedne analize koja govori za ili protiv uvođenja ponovnog služenja vojnog roka.

“O tome se ne može govoriti napamet bez potrebnih i neophodnih analiza šta se dobija, a šta gubi uvođenjem vojnog roka. Mi u Republici Srpskoj smatramo da bi Oružane snage BiH bile prve koje bi se raspale u slučaju nekih poremećaja”, rekla je Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda BiH i dugogodišnji član Zajedničke Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH.

Ono što je sigurno jeste da trenutno BiH nema ama baš nikakvog kapaciteta da uspostavi obavezno služenje vojnog roka, a u prilog tome govori i samo stanje u Oružanim snagama BiH, gdje oko 10.000 ljudi radi u katastrofalnim uslovima.

“Mi po zakonu imamo rezervni sastav koji nikad nije zaživio, a pričamo o obaveznom vojnom roku. Vojnici i sada nemaju obuću, uniforme, hrana im je katastrofalna, objekti se raspadaju, tako da su to čiste gluposti i od toga nema ništa sigurno”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak Ministarstvu odbrane BiH.

I analitičari se slažu da je u BiH praktično nemoguće da se postigne dogovor o obaveznom služenju vojnog roka, prije svega iz razloga što je to jako skupo, a onda i zbog same organizacije Oružanih snaga BiH.

“U ovim uslovima nikako ne, jedino u uslovima vraćanja otetog sistema da se govori o tome, ali pod uslovom ozbiljne analize i traženja najboljih modaliteta koji su primereni 21. veku. Nekadašnji oblik služenja vojnog roka je prevaziđen skroz, a traženje novih oblika zahteva vrlo stručan pristup”, rekao je Gostimir Popović, vojno-politički analitičar, ističući da je vojna obaveza pod Oružanim snagama BiH trenutno nemoguća.

Osim u BiH, i u zemljama regiona, tačnije Hrvatskoj i Srbiji, sve glasnije se govori o mogućem vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, koji, ukoliko se i uvede, sasvim sigurno neće ličiti na one koji su bili ranije i koji su trajali minimalno šest mjeseci. I pojedine zemlje u Evropi takođe razmišljaju o uvođenje obaveznog vojnog roka, a neke su ga i vratile. Švedska je, recimo, 2010. godine, ukinula obavezno služenje vojnog roka, ali ga je ponovo vratila 2017. godine, kada je od više od 10.000 odabrala 4.000 regruta koji će imati obuku 12 mjeseci. Na ovaj korak Švedska se odlučila zbog, kako su tada naveli, pogoršanja bezbjednosne situacije u Evropi.

(Nezavisne)

Danas objavljeno

“300.000 Rusa je spremno”

M.

“Treba da im dozvolimo, nek’ napadnu Rusiju”

Vanja A

Poljska se sprema za aneksiju zapadne Ukrajine

Vanja A

1 Komentar

dragandragan 7 Marta, 2019 at 10:06 am

Naravno da se ne moze vratiti.Koja bi bila njegova svrha?Srbi,Muslimani i Hrvati su se uvijek borili jedni protiv drugih.Kad nije mogla jedna Jugoslavija,onda ne moze ni mala Jugoslavija.Svako svojim putem.Zar ovaj cirkus nije dovoljan pokazatelj toj,ne daj Boze,tvorevini.

Odgovori

Ostavite komentar