Vojna oprema za “čitanje misli” - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Vojna oprema za “čitanje misli”

Vojska Sjedinjenih Američkih Država već neko vrijeme ulaže u istraživanja nervnog sistema, a kako bi se razumjele razlike između različitih signala u mozgu. Krajnji cilj je da se konstruiše tehnologija u okviru koje bi vojnici mogli da komuniciraju samo mislima, što bi, na kraju, prisluškivanje učinilo potpuno nemogućim.

Ovakva tehnološka pomagala su još uvek daleko od stvarnosti, ali postojeća istraživanja ukazuju na bizarne smerove u kojima bi moglo da se razvija moderno ratovanje, pa i sami vojnici. Army Research Office (ARO) u projekat ulaže 6,25 miliona dolara, a istraživanja će potrajati u narednih pet godina. Naučnici tvrde da su već uspeli da dekodiraju pojedine moždane signale, ali ističu da se ne radi o „čitanju misli“, već o prvom koraku ka razumevanju različitih komandi koje mozak izdaje. Najviše uspeha se imalo sa signalima koji diktiraju ponašanje individue, a u okviru sledećeg koraka bi trebalo da se protumače i druge kategorije, kako bi se moždani talasi preveli u „jezik“ koji kompjuter može da razume.

Kada kompjuteri budu mogli da komuniciraju direktno sa mozgovima korisnika, pojaviće se i kiborg vojnik budućnosti, ali je pred naučnicima složen put, budući da tvrde da je čitanje signala lako, ali je razumevanje pročitanog sasvim druga stvar.

Izvor: Futurism/PCpress

Danas objavljeno

Xiaomi ulazi i na tržište desktop računara?

Zeljka

Fortnite bogatiji za novu mapu, motocikle i Doomguyja

Zeljka

Huawei nagovještava zanimljiv pametni sat

Zeljka

Ostavite komentar