11. Februara 2020.

Vojna delegacija Srbije morala da skine uniforme da bi ušla u CG; Oglasio se i crnogorski ministar

Big Portal

Kako navodi Sputnjik, vojna delegacija je morala da se presvuče, da skine uniforme, kako bi im bio odobren ulazak. Oglasio se i crnogorski ministar spoljnih poslova.

To se desilo uoči puta u Rovca kod Kolašina, gde bi ministar odbrane Srbije danas trebalo da položi venac kod spomenika Pavlu Bulatoviću.

Beogradski mediji javili su ranije da su crnogorske vlasti u ponedeljak posle podne najpre izdale dozvolu delegaciji Ministarstva odbrane, koja je podrazumevala da oni u Kolašin mogu da dođu u uniformama. Međutim, tokom večeri su pozvali našeg ambasadora u Podgorici Vladimira Božovića na hitan sastanak, saopštivši mu da dozvola za uniforme više ne važi.

Vulin je Tanjugu rekao da nisu tačne spekulacije da je delegacija Vojske Srbije zaustavljena na graničnom prelazu sa Crnom Gorom, ali je potvrdio da crnogorske vlasti nisu dozvolile srpskoj vojnoj delegaciji, na čijem je čelu, da u Crnu Goru uđu u srpskim uniformama.

Vulin je prisustvovao svetoj liturgiji u manastiru Kostrikovača u Rovcima kod Kolašina, povodom 20 godina od atentata na saveznog ministra odbrane SR Jugoslavije Pavla Bulatovića. Svetu liturgiju služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a liturgiji su prisustvovali članovi porodice Pavla Bulatovića i brojni građani.

Oglasio se i ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, koji je potvrdio da je delegaciji Srbije dozvoljeno da dođe u Crnu Goru u posetu koja nije državna, bez vojnih uniformi.

Darmanović je podsetio da Ministarstvo kulture propisuje način na koji se koriste vojne uniforme i da su one predviđene samo prilikom posete spomenicima od državnog značaja.

“Pošto spomenik Bulatoviću nije na toj listi, uniforme druge zemlje nisu opcija koja se razmatra”, naglasio je Darmanović na konferenciji za novinare.

On je dodao da je Ambasadi Srbije odgovoreno shodno popisima što, kako je kazao, u Ambasadi mogu i potvrditi. “Nismo pravili problem za jednu posetu čije motive vi najbolje možete da procenite”, rekao je ministar spoljnih poslova.

Crnogorski mediji navode da nema informacija da je u Rovcima bilo zvaničnog pomena Bulatoviću od 2001. godine.

Izvor: Beta, Tanjug, Sputnjik

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare