Vodu kupuju u cisternama i donose sa izvora: Slavine u ovom banjalučkom selu “suve” danima - BIGportal.ba
Banja Luka

Vodu kupuju u cisternama i donose sa izvora: Slavine u ovom banjalučkom selu “suve” danima

Otkako su počele nesnosne vrućine, mještani Manjače nemaju vodu za piće, ali ni za napajanje stoke.

Situacija je kritična u Vilusima, Gornjim Pavićima i Stričićima, gdje su slavine suve danima, usljed visokih temperatura, pa se stanovnici moraju snalaziti na razne načine kako bi došli do vode.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Pavići Ostoja Topić rekao je za Glas Srpske da godinama traje njihova borba da dobiju vodu na području čitave mjesne zajednice.

“U Gornjim Pavićima bez vode je ostalo 14 domaćinstava, a u selu Vilusi koji pripadaju MZ Pavići, pitku vodu nema čak 50 domaćinstava. Ukazivali smo na ovaj problem Gradskoj upravi, ali još nemamo povratnu informaciju kada će započeti radovi na cjevovodu biti nastavljeni”, istakao je Topić.

Prema njegovim riječima, stanovnici se žale da je stanje neizdrživo i da se snalaze kako znaju i umiju.

“Ljudi u većini slučajeva naruče cisterne vode, a vodu za napajanje stoke uzimaju sa obližnjih izvora, pa je nose u kantama i na traktorima”, kazao je Topić.

Predsjednik Savjeta MZ Stričići Rade Božić rekao je da na ovom području 20 odsto stanovništva nema pitku vodu.

“Kuće na ovom području su dosta razbacane, pa nije ni isplativo da se dovode priključci za vodu”, rekao je Božić. Dodao je da je najveći problem čime napojiti brojnu stoku.

“Gradska uprava još nije odobrila sredstva za čišćenje pojilišta za stoku. Mještani se snalaze, kupe kišnicu koja stvara bare i mala jezerca”, istakao je Božić.

Iz “Vodovoda” danima apeluju na Banjalučane da racionalno troše vodu kako bi se očuvao sistem vodosnabdijevanja.

Kako su istakli, usljed visokih temperatura zabilježenih proteklih dana, došlo je do enormne potrošnje vode, a prema informacijama iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske vremenski uslovi u narednim danima biće izuzetno nepovoljni i temperature će se kretati do 40 C.

“S ciljem da se omogući redovno i uredno vodosnabdijevanje, potrebno je da se svi potrošači suzdrže od prekomjerne potrošnje vode, te da je koriste isključivo za osnovne dnevne potrebe”, poručili su iz “Vodovoda”.

Prigradska naselja

“Vodovod” je poseban apel za potrošnju vode uputio domaćinstvima u prigradskim naseljima jer se u protivnom može ugroziti kompletan sistem vodosnabdijevanja.

“U cilju da omogućimo redovno i uredno vodosnabdijevanje apelujemo na naselja Tunjice, Šargovac, Drakulić, Motike, Dragočaj, Lazarevo, Zalužani, Trn, Prijakovci, Priječani i Česma da racionalno troše vodu”, saopštili su iz “Vodovoda”.

BL portal

Danas objavljeno

Planirana isključenja el.enegije za 25.01.2022.godine

Vanja A

Zimska služba intervenisala u višim predjelima: Svi putevi na području Banjaluke prohodni

M.

Blaži pad broja pregleda u ARI i kovid ambulantama

M.

Ostavite komentar