31. Oktobra 2021.

Vođa talibana Habatulah Ahundzada prvi put u javnosti

Big Portal

Habatulah Ahundzada je duhovni vođa talibanskog pokreta od 2016. godine, ali se držao daleko od očiju javnosti, čak i nakon što su njegovi sledbenici u avgustu preuzeli vlast u Avganistanu.

To je podstaklo spekulacije o samoj ulozi koju Ahundzada ima u novoj talibanskoj vladi – pa čak i glasine o njegovoj smrti, prenosi portal El Arabija.

Međutim, talibanski zvaničnici su saopštili da je on u subotu posetio medresu Darul ulum Hakimah kako bi, kako su naveli, “razgovarao sa svojim hrabrim vojnicima i učenicima”.

Događaj je bio strogo obezbeđen i sa njega nisu objavljene fotografije i video snimci, ali je na profilima talibana na društvenim mrežama podeljen desetominutni audio snimak koji o tome svedoči.

Tom prilikom je Ahundzada – koji ima titulu “amir el mominin” ili komandar vernika, poslao versku poruku – u govoru se nije dotakao politike, već je zatražio božji blagoslov za vođe talibana.

Pomilio se za, kako je preneseno, “talibanske mučenike”, ranjene borce, kao i da oni koji upravljaju ovom zemljom uspeju na “velikom testu”.

Ahundzada je imenovan za vođu talibana u brzoj tranziciji vlasti nakon što je u američkom napadu dronom 2016. ubijen njegovog prethodnik mula Aktar Mansur.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare