15. Septembra 2021.

Sedam građana kažnjeno zbog nepropisnog šetanja ljubimaca

Big Portal

Vođeni mišlju „neće moj pas“, vlasnici ljubimaca nerijetko zaobilze propise donesene Odlukom o komunalnom redu Grada Banjaluka, koja kaže da se psi mogu izvoditi samo na povocu ne dužem od metar i po, sa zaštitnom korpom na njušci. Ipak, ova odluka podrazumijeva izuzetke. Kako je navedeno, bez zaštitne korpe se mogu izvoditi „psi manjih i srednjih rasa, koji po svojoj prirodi nisu agresivni“.

Nejasna definicija
Ovako neprecizna odluka bi, vlada mišljenje, mogla biti razlog zbog kojeg se propisi krše u praksi, jer Banjalučanima nije jasno da li je njihov pas okarakterisan kao potencijalno agresivan ili ne.

– S obzirom na to da nije jasno definisano na koje se pse odnosi ova odredba, komunalna policija ima pravo da kazni i bernardinca ili zlatnog retrivera, koji su, po svojoj prirodi, bezopasni – ranije je prokomentarisao predsjednik Udruženja za zaštitu životinja, Goran Milojević.

Prema važećem propisu, vlasnici koji svoje pse izvode bez poštovanja propisanih pravila rizikuju da plate kaznu između 100 i 1.000 KM.

– Službenici Odjeljenja komunalne policije, kada utvrde prekršaj, mogu izreći novčanu kaznu samo u najnižem iznosu, a novčanu kaznu u navedenom rasponu može izreći sud u drugostepenom postupku po žalbi počinioca prekršaja. Postoji mogućnost da je vlasnik psa počinio više prekršaja (pas nije na povocu, bez zaštitne je korpe i nalazi se na dječijem igralištu), za šta se izriče počiniocu prekršaja zbirna kazna za sticaj sva tri prekršaja u iznosu od 300 konvertibilnih maraka – kažu iz resornog odjeljenja.

Karantin
Iako su izdali sedam prekršajnih naloga tokom ove godine, nisu precizirali koliki je iznos novčanih kazni za one koji nisu poštovali propise. Međutim, imajući u vidu gore navedene informacije, nameće se zaključak da su one bile najniže moguće.

Da je nepoštovanje propisa rizična igra svjedoče i dva napada pasa koja su se nedavno odigrala u banjalučkim naseljima Ada i Starčevica, a koja su odjeknula kao snažno upozorenje da se neodgovornim vlasnicima mora stati u kraj. Oba slučaja su okarakterisana kao krivično djelo „izazivanja opšte opasnosti“.

– Ukoliko dođe do napada psa na čovjeka, u saradnji s mjesno nadležnim policijskim službenicima MUP RS, podnosi se krivična prijava dežurnom tužiocu, koji donosi odluku da li se radi o krivičnom djelu ,,izazivanje opšte opasnosti“ ili se radi u konkretnom slučaju o prekršaju. Takođe, u saradnji s veterinarskom inspekcijom Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Banjaluka, pas koji je nekoga povrijedio, smješta se u karantin, pod nadzor doktora veterinarske medicine. Vlasniku psa koji se ne pridržava odredbi navedene odluke, komunalna policija i veterinarska inspekcija zabraniće dalje držanje psa i narediće da se pas smjesti u centralno gradsko prihvatilište – objašnjavaju iz resornog odjeljenja.

RANIJI PREKRŠAJI
Službenici Odjeljenja komunalne policije su u 2020. godini izdali 10 prekršajnih naloga zbog nepropisnog držanja i izvođenja pasa.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare