16. Oktobra 2022.

Vodeći kineski proizvođač opreme za izradu čipova, suspendovao američke inženjere

Big Portal

Kompanija se odlučila na ovaj korak u skladu sa nedavnim ograničenjima koje je američka vlada nametnula kineskom sektoru visoke tehnologije, prenosi South China Morning Post.

Ljudi iz inostranstva obično se nalaze na visokim menadžerskim pozicijama ili igraju važne inženjerske uloge u kineskim kompanijama i koriste svoje iskustvo u izgradnji konkurentnih preduzeća. Ograničavanje rada u kineskim kompanijama građanima, državljanima SAD-a i vlasnicima zelenih karti, moglo bi da uništi ovu inače uspešnu kompaniju. Ostaje da se vidi kako će ova odluka uticati na Nauru u kratkom budućem roku.

U pokušaju da ubrza razvoj sopstvene industrije poluprovodnika, Kina je preko svojih brojnih investicionih fondova koje kontroliše vlada, kao i kompanija za proizvodnju poluprovodnika – angažovala talente iz američkih, južnokorejskih i tajvanskih kompanija. Ovo je pomoglo da se relativno brzo izgrade kompanije svetske klase kao što su Biren Technologies (u privatnom vlasništvu), SMIC i IMTC. Peking Naura Microelectronics Technologi Co., čiji je prihod premašio 2 milijarde dolara u poslednjih 12 meseci  je još jedan primer.

Najnoviji paket američkih sankcija protiv kineske industrije poluprovodnika ograničava snabdevanje određenih vrhunskih čipova za izgradnju superkompjutera ili opreme za proizvodnju procesora kineskim subjektima bez izvozne dozvole Biroa za industriju i bezbednost Ministarstva trgovine (BIS). Takođe se zabranjuje američkim građanima da rade u kineskom sektoru proizvodnje poluprovodnika. Zvanično pravilo o američkim građanima koji rade za kineske kompanije iz oblasti razoja i proizvodnje poluprovdnika  ograničava „sposobnost američkih lica da podrže razvoj ili proizvodnju IC-a u određenim postrojenjima za proizvodnju čipova i procesora naprednih karakteristika u Kini bez odgovarajuće licence“.

Iako Naura Microelectronics ne proizvodi čipove, ona proizvodi opremu za proizvodnju čipova, koja se smatra ‘logistikom za proizvodnju’ čipova u Kini i potpada pod udar novih mera i pravila.

Izvor: Benchmark

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare