13. Marta 2020.

Voda na Mjesecu, olimpijske igre u Atini, Super Mario: Lijepe stvari koje su se desile na baksuzni dan

Big Portal

Prema pojedinim informacijama na ovaj dan ima više saobraćajnih nesreća u poređenju sa drugim danima u godini. Međutim, ne mora sve da bude crno. Ovaj dan može da bude i pozitivan u ljudskoj istoriji. Evo nekoliko sjajnih događaja koji su se desili baš na petak 13.

Jedan od odličnih primera je i Grčka, koja se seća odličnih stvari na petak 13. Nakon što Atina na šok mnogih nije bila domaćin olimpijskih igara na stogodišnjicu modernog olimpizma 1996. godine, olimpijske igre su se održale u Atini 13. avgusta 2004. godine, pod parolom “Dobrodošle kući”. Takođe, nacistička okupacija Grčke, koja je trajala tri i po godine, završila se 13. oktobra 1944. godine.

Ne treba zaboraviti i pojedine slavne ličnosti koje su rođene kobnog dana, među kojima su i markantni glumac Stiv Bušemi, revolucionar Fidel Kastro ali i neverovatni režiser Alfred Hičkok.

Jedna od najpoznatijih video igara, Nintendov Super Mario, pojavila se 13. septembra 1985. godine. Takođe je prvi album benda Blek Sabat izašao na petak 13., i to u februaru 1970. godine. Tada se rodio i novi pravac u muzici – hevi metal.

Govori se i da je poznata rečenica Bena Frenkina: “Ništa na ovom svetu nije sigurno osim poreza i smrti” nastala 13. novembra u petak, dok je vek kasnije patentirana harmonika.

Petak 13. značajan je dan i za ženska prava: 1939. godine Evelin Pinkert Kilgor postaje prva licencirana instruktorka letenja, a Amerika dobija prvi dokument koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu pola prilikom zapošljavanja 1967. godine.

Petak 13 je takođe bio makar u dva navrata bitan za nauku. Voda je otkrivena na Mesecu 13. novembra 2009. godine, otvarajući novo poglavlje u istraživanju svemira i našem razumevanju Meseca. Naučnik Entoni Kolapret se obratio javnosti tog dana: “Ne samo da smo pronašli vodu, već smo našli i značajnu količinu vode”.

Veliki korak i za paleontologiju takođe se desio na petak 13, i to 1923. godine. Prema navodima Američkog prirodnjačkog muzeja, Roj Čepmen 13. jula nalazi jaje dinosaurusa na iskopinama u Mongoliji. Ovo otkriće prvi put je potvrdilo hipotezu da dinosaurusi nose jaja.

Ako vas ništa od ovoga nije ubedilo, bilo bi dobro da ne mislite da je petak 13. baksuzan dan u aprilu 2029. godine. Astrofizičari su izračunali da će asteroid kog su otkrili još 2004. godine tog dana udariti Zemlju. Ali nakon ponovnog istraživanja i računanja, došli su do zaključka da ne postoji nikakav rizik od udara ovog asteroida.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare