Voda može da bude opasna: Koliko tečnosti na dan treba unijeti u organizam? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Voda može da bude opasna: Koliko tečnosti na dan treba unijeti u organizam?

Prema riječima stručnjaka, preveliki unos tečnosti dovodi do povećanja razgradnje proteina i ispiranja potrebnih vitamina i minerala iz tijela

Prevelika upotreba vode može da izazove ozbiljne posledice u organizmu čoveka, izjavila je doktorka medicinskih nauka Ala Pogoževa, sa ruskog Instituta za hranu i biotehnologiju.

Prema rečima stručnjaka, preveliki unos tečnosti dovodi do povećanja razgradnje proteina i ispiranja potrebnih vitamina i minerala iz tela. Pored toga, izaziva opterećivanje kardiovaskularnog i mokraćnog sistema.

Prosečna potreba organizma za vodom iznosi dva i po litra dnevno, navela je Pogožina. Organizam dobija litar vode iz hrane, dok se 1-1,5 litara unosi kao tečnost — čaj, mleko, supa.

Ruska doktorka je objasnila da za gašenje žeđi nije važna samo količina tečnosti, već i njen ukus. Na primer, kiseli napici (iz voća, kvas, zeleni čaj) stimulišu lučenje pljuvačke i smanjuju osećaj žeđi.

PROČITAJTE JOŠ: Eksperti smislili jelovnik – hrana koja će spasti planetu

„Napici kao što su kafa, crni čaj i ostali uključuju se u ishranu u obliku slobodne tečnosti, koja se ne sadrži u čvrstoj hrani. Količina takve tečnosti treba da iznosi 1.500-2.000 mililitara (tj. šest-osam čaša) dnevno“, dodala je Pogožina.

Prema njenim rečima, udeo vode u organizmu čoveka varira tokom života: kod deteta je ima 75 odsto, a kod starije osobe 55 odsto.

Izvor: Sputnik

Danas objavljeno

Starinsko srpsko jelo: Kiseli kupus sa suvim rebrima i slaninom

Zeljka

Krvna grupa kod žena otkriva koje su smirenije ili ljubomornije

Zeljka

Šta ako nemamo antitijela poslije preležanog omikron soja?

Zeljka

Ostavite komentar