Voda je bezbjedna za piće, a evo šta je uzrok tamnih mrlja u Vrbasu - BIGportal.ba
Banja Luka Republika Srpska / BiH Vijesti

Voda je bezbjedna za piće, a evo šta je uzrok tamnih mrlja u Vrbasu

Tamne mrlje koje su se pojavile u rijeci Vrbas nisu uticale na kvalitet vode za piće, koja je zdravstveno bezbjedna, saopšteno je iz gradskog „Vodovoda“.

Nakon što su se pojavile tamne mrlje na području hidroakulumacije Bočac, uzeti su uzorci vode iz rijeke Vrbas i poslati na analizu laboratoriju „Vodovoda“.

Iz ovog preduzeća poručuju da je zbog vremenskih prilika došlo je do pojave ’’cvjetanja’’ u akumulaciji Bočac, izazvane biološkim procesima usljed hiperpodukcije algi, kao i u istom periodu prošle godine, što je kako su dodali potvrđeno laboratorijskim ispitivanjima.

-Pomenuta pojava se povremeno javlja i nikada do sada nije imala uticaj na kvalitet vode rijeke Vrbas na vodozahvatu Novoselija. Tako i ovoga puta nisu registrovane nikakve promjene u kvalitetu sirove vode rijeke Vrbas, a nema uticaja ni na kvalitet vode za piće – naglasili su u „Vodovodu“.

Analiza uzoraka

Napomenuli su da su i pored toga u laboratorijama za kontrolu kvaliteta preduzeli preventivne mjere u pogledu povećane frekvencije uzorkovanja i analiza.

-Laboratorijskim ispitivanjima je potvrđeno da nije došlo do degradacije kvaliteta sirove vode rijeke Vrbas na vodozahvatu Novoselija, svi analizirani parametri u sirovoj vodi odgovaraju I i II klasi voda prema Uredbi o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka u koju i inače spada voda rijeke Vrbas na vodozahvatu Novoselija – precizirali su u „Vodovodu“. Naglasili su da su laboratorijski rezultati pokazali da nema promjena u vrijednostima parametara kvaliteta vode za piće.

–Voda za piće zdravstveno je bezbjedna i odgovara normama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju – dodali su u ovom preduzeću. Kazali su da proces proizvodnje teče normalno i da nema nema nikakvih indikacija za preduzimanje vanrednih mjera na postrojenju.

Ipak dodali su da će se stanje na terenu i eventualne promjene pratiti i uzimati uzorci vode koji će se analizirati u laboratorijama.

-O bilo kakvim promjenama, javnost će biti blagovremeno obavještena- poručili su iz ovog preduzeća.

Prečišćavanje vode

Dodali su da se vodozahvat Novoselija, sa kojeg se zahvata sirova voda rijeke Vrbas za prečišćavanje u vodu za piće nalazi nizvodno na velikoj udaljenosti od akumulacije Bočac.

-Rijeka Vrbas nizvodno od akumulacije poprima brdskoplaninski tok koji karakteriše velika moć autopurifikacije, pri čemu dolazi do oksidacije eventualno prisutnih organskih i neorganskih supstanci u kontaktu sa kiseonikom iz vazduha, odnosno dolazi do procesa samoprečišćavanja, što značajno poboljšava kvalitet vode koja izlazi iz akumulacije objasnili su u ovom preduzeću – navode.

Srpskainfo, Vesna Popović
Foto: Grad Banjaluka/Ustupljena fotografija

Danas objavljeno

Zaharova ima poruku za Podgoricu

M.

Obezbjedili se za zimu: Gasprom im povećao snabdijevanje

M.

Rusi Zapadu: Naši ciljevi zavise od vas

M.

Ostavite komentar