Voćna vanil torta, mekana i sočna - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Voćna vanil torta, mekana i sočna

Starinska izdubljena torta, neodoljivog ukusa vanile i višanja.

Sastojci:

  • 7 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika oštrog brašna
  • 1 dl soka od narandže
  • 2 kesice šlag krem

Fil:

  • 400 ml mlijeka
  • 6 kašika šećera
  • 1 puding od vanilije
  • 100 g margarina

Priprema:Bjelanca dobro umutiti postepeno dodajući šećer, kad se umuti dodati žumanca još malo mutiti i na kraju umiješati brašno. Okrugli pleh veličine 24 cm obložiti papirom, izliti smjesu i peći u zagrijanoj rerni na 170 stepeni. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Fil: Sipati u šerpu mlijeko sa šećerom, od te količine odvojiti malo mlijeka i u njemu razmutiti puding. Kad mlijeko proključa dodati puding i miješati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi i pokriti folijom da se ne bi uhvatila korica, pa u mlak puding dodati omekšali margarin i dobro izmiksati. Biskvit staviti na tanjir, tankim dugačkim nožem odsjeći gornji dio biskvita ( kao poklopac) i ostaviti ga sa strane, zatim polako izdubiti tortu vodeći računa da ostane oko 1-2 cm iznad i oko biskvita.

Izdubljenu sredinu iskidati na sitne komadiće i dobro izmiješati sa filom. Izdubljeni biskvit poprskati sokom od narandže, staviti u udubljenje polovinu kreme i poređati višnje. Preko višanja staviti ostatak krema.

Na vrh staviti isječeni poklopac od biskvita i blago ga poprskati sokom. Dekorisati šlagom po želji, piše recepti.zena.blic.rs

Danas objavljeno

Posni recept: Bijeli pasulj na vodi

Zeljka

Hrskava i meka u isto vrijeme: Holandska PITA SA JABUKAMA!

Zeljka

Ukusno jelo sa mladim krompirom koje se sprema u JEDNOJ TEPSIJI!

Zeljka

Ostavite komentar