Vlasti SAD "otele" teroristima 2 miliona: "Tražili novac preko Telegrama, mislili da su zaštićeni" - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Vlasti SAD “otele” teroristima 2 miliona: “Tražili novac preko Telegrama, mislili da su zaštićeni”

Kad su kriptovalute zaludjele svijet, mnogi su upozoravali da bi za finansiranje svojih operacija mogli da ih prihvate i teroristi.

Upravo se to i dogodilo. Tri velike terorističke organizacije – Hamasovo vojno krilo “brigade Al-Kasama”, Al Kaida i Islamska država – odlučile su da organizuju donatorsku akciju i prikupe nešto novca za svoje akcije.

Pomoću društvenih mreža i zvaničnih internet-stranica stranica, oni su od svojih istomišljenika tražili donacije u obliku bitkoina. Međutim, dobro zamišljenu ideju otkrile su američke vlasti i krenule u akciju, prenosi portal Zimo.

Kako su saopštili iz američkog Ministarstva pravde, vlasti su uspele da preuzmu kontrolu nad jednom od stranica i preusmere uplate umesto u virtuelni novčanik Hamasa, u svoj virtuelni novčanik.

S druge strane, pripadnici Al Kaide tražili su donacije za kupovinu novog oružja i to putem aplikacije za dopisivanje Telegram, dok su pripadnici Islamske države koristili svoju internet-stranicu i Facebook kako bi prodavali lažnu zaštitnu opremu za Kovid-19 i tako prikupili sredstva, piše Rojters.

“Ništa nije bilo skriveno. Teroristi su mislili da su zaštićeni jer aplikacije koriste enkripciju”, rekao je za Rojters jedan od američkih agenata.

Epilog cele akcije je na stotine zaplenjenih računa za kriptovalute, četiri internet-stranice, isto toliko Facebook profila, ali i ukupno 2 miliona dolara u kriptovalutama.

Kako su se pohvalili u Ministarstvu pravde, to je najveća zaplena kriptovaluta povezanih sa terorizmom. U akciju su bili, uz Ministarstvo, uključeni i agenti organizacija FBI, Homeland Security i IRS.

Izvor. B92

Danas objavljeno

Samsung sklopivi telefoni dobijaju UTG + i DragonGlass ekran

Vanja A

MacBook Air stiže u bojama iMac-a

Vanja A

Procurila GTA 6 mapa, na Redditu žalbe na previše vode

Vanja A

Ostavite komentar