Vlast se bavi deklaracijom SDA, a Republiku Srpsku ponovo zadužuju?! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Vlast se bavi deklaracijom SDA, a Republiku Srpsku ponovo zadužuju?!

Deklaracija koju je donijela SDA poslužila je vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj kao odličan povod za prikupljanje jeftinih političkih poena i jače pozicioniranje na mjestu prvog zaštitnika srpskih nacionalnih interesa.

Deklaracija koju je donijela SDA poslužila je vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj kao odličan povod za prikupljanje jeftinih političkih poena i jače pozicioniranje na mjestu prvog zaštitnika srpskih nacionalnih interesa.

Tako je kao odgovor na deklaraciju SDA dosadašnji potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda Senad Bratić (SDA) smijenjen sa te pozicije većinom glasova narodnih poslanika.

Zanimljivo je da se sinoć vodila žustra rasprava i donosila odluka o smjeni Bratića, koji je prethodno sam podnio ostavku.

Razlog za pokretanje ove priče je, kako su to naveli u strankama skupštinske većine, deklaracija koju je donijela SDA prije nekoliko dana.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić u ime predlagača u završnoj riječi rekao je da je odluka o smjeni Bratića izazvana deklaracijom SDA u kojoj se navodi da je Srpska za političko Sarajevo “samo dobra kada je nema, kada je razvlašćena i ne postoji”.

“SDA, čiji je član Bratić, ne kao čovjek već kao političar, treba da shvati da je Srpska vječna, nepromjenjiva, te da je ljubav ovog naroda i da je na tome nastala”, rekao je Žunić na sjednici zakazanoj na zahtjev poslanika vladajuće koalicije u Srpskoj uz obrazloženje da je SDA usvojila deklaraciju protivnu interesima Srpske koja duboko zadire u državno uređenje BiH kojim je garantovan status Republike i srpskog naroda kao konstitutivnog.

Žunić je rekao da je smjena Bratića politički odgovor Srpske na deklaraciju SDA.

I bio je potpuno u pravu. Ovo je i te kako politički odgovor. Uvježban i toliko puta viđen u nekom drugom obliku. Jer, za krizu je potrebno dvoje. A, Bakir i Dodik to dobro znaju.

Zbog toga je SNSD i povukao ovakav potez nakon donošenja nove Deklaracije SDA, koja je skoro pa prepisana stara. I svi znaju da je ova Deklaracija samo “mlaćenje prazne slame” kao i ona SNSD-a u kojoj se govorilo o samostalnosti RS ili ona Hrvatskog narodnog sabora o reorganizaciji BiH i stvaranju novih entiteta ili teritorijalnih jedinica.

Stvarni cilj bilo koje od ovih deklaracija nije slijepo provođenje u djelo njenih ciljeva već trenutno podizanje tenzija i stvaranje novih kriza kojima bi se građanima opet bacila prašina u oči.

Jer, da je drugačije i da je nekom stvarno stalo do nacionalnih interesa i zaštite naroda kojeg predstavljaju, u prvom redu SNSD bi Senada Bratića smijenio već u januaru ove godine.

Tada je PDP predložio smjenu Bratića uz obrazloženje da potpredsjednik zakonodavne institucije na može biti osoba iz stranaka koje urušavaju Republiku Srpsku i zvanično najavljuju mogućnost promjene naziva Republike Srpske.

Tada je ova inicijativa odbačena od strane skupštinske većine, a Igor Žunić, predsjednik kluba poslanika SNSD-a optužio PDP da pokušavaju da budu veći Srbi od SDS “jer se u dvije partije očigledno radi o borbi ko će zauzeti primat”.

Komentarišući inicijativu za smjenu Senada Bratića (SDA) s mjesta potpredsjednika Parlamenta Srpske, Žunić je tada kazao da se na taj način želi napraviti haos u RS.

“Želite da ovdje pravimo krizu u Parlamentu koji je jedini formiran na vrijeme i usvojio budžet. Ovo je očigledan pokušaj da se napravi blokada Parlamenta, kazao je Žunić prije pola godine, iako je SDA imao skoro identične ciljeve i u prethodnoj deklaraciji.

Ove izjave šefa Kluba SNSD-a samo pokazuju nedosljednost ovdašnjih politika.

Da je sve ovo samo predstava za narod smatraju u opoziciji. Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Zoran Vidić kaže da stranke vladajuće većine nisu ponudile opozicionarima da potpišu zahtjev za smjenu iako deklarativno pozivaju na jedinstvo srpskog naroda, te da je cilj svega ovoga skretanje pažnje od stvarnih problem i izazivanje novih kriza.

“Deklaracije koje svako malo usvajaju SDA i SNSD liče na borbu Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, kao dva gladijatora koja se bore plišanim mačevima…Oni se trude da ojačaju svoje političke pozicije, u strankama i u svom nacionalnom korpusu”, ustvrdio je Vidić na konferenciji za novinare u Banjaluci, ocijenivši da se teške nacionalne teme pokreću kada vladajući nemaju rješenje za ekonomske probleme.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović imao je juče zapažen nastup tokom posebne sjednice NSRS-a na kojoj je smijenjen potpredsjednik Skupštine. On je čak podsjetio da je SNSD šutio kada je HNS na čijem čelu je Dragan Čović 2015. godine donio sličnu deklaraciju kao SDA u kojoj se ukidaju entiteti, a za koju je glasala tadašnja potpredsjednica SNSD-a Nada Tešanović.

“Zbog čega se nije sazvala vanredna sjednica 2015. godine kada je Tešanović na HNS glasala za deklaraciju “BiH, naša domovinu bez entiteta”. Sve što je sada donijela SDA usvojio je HNS 2015. i Nada Tešanović je sjedila pored Nikole Lovrinovića”, kazao je Vukanović.

Politički analitičar Velizar Antić kaže za BUKU da je ovo klasičan primjer nedosljedne politike.

“Čitava politika SNSD-a se pretvorila u politiku Milorada Dodika koji danas priča jedno, sutra drugo, prekosutra treće, a sve u skladu sa onim kako mu u datom trenutku odgovara. Kao takav on i njegova stranka postaju nepouzdan partner bilo kome. To na kratki rok donosi određene poene, ali na duži rok ta politika nedosljednosti nije nikako dobra”, kaže Antić.

On objašnjava da je SNSD samo dobro iskoristio ovaj potez SDA, odnosno donošenje nove deklaracije, koja ne predstavlja ništa specijalno.

“Deklaracija SDA nije kršenje Dejtona, zakona ili Ustava, već je jedan potpuno legitiman stav političke partije. SDA i treba da objelodani taj svoj stav i da ga precizira. Oni su se i do sad borili za unitarnu BiH i ovo nije nikakva novost u odnosu na ono što su do sada radili. Međutim, kad su objavili ovu deklaraciju to je izazvalo kod srpskih partija ne znam kakvu iznenađenost. Isto ovo je radio i SNSD sa svojom deklaracijom o samostalnosti RS. I to je legitiman stav. Ako mi mislimo da bi nam bolje bilo u samostalnoj Republici Srpskoj niko nam ne može to zabraniti. Bitno je da te ciljeve partije ostvaruju legitimnim sredstvima i bez nasilja. Ne treba imati nikakv problem oko toga sve dok ne kršite ustave, zakone”, rekao je Antić.

Prema njegovim riječima, smijenjeni Senad Bratić je samo kolateralna šteta, a suština cijele priče je da je potez SDA iskoristio SNSD kako bi svoj rejting podigli zahvaljujući nacionalnoj retorici.

“U toj deklaraciji nema ništa nelegitimno i nelegalno. Ne treba uopšte dizati frku oko toga dok se ne koriste dopuštena sredstva za ostvarenje postavljenih ciljeva u programskoj deklaraciji. Ali, ovi su vidjeli dobar trenutak da dižu rejting u svom biračkom tijelu i da podignu tenzije na još veći nivo. A da ne govorimo da je u cijeloj ovoj zbrci prošla neopaženo informacija o novom zaduženju od 90 miliona. Dok je goruća tema deklaracija SDA mogli su se zadužiti i milijardu”, rekao je Antić za BUKU.

(Buka, BN TV)

Danas objavljeno

U Hercegovini proglašena dvodnevna žalost

M.

Požar na Trebeviću, vatrogasne ekipe na terenu

M.

Kon: Nismo uspeli sa opštim merama zaštite

M.

Ostavite komentar