Vlast Republike Srpske uzima narodni novac za svoje potrebe - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Vlast Republike Srpske uzima narodni novac za svoje potrebe

Komentarišući kupovinu vladinog aviona od 19 miliona maraka, PDP-ov poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić kaže da vlast uzima narodni novac za privatne svrhe.

Cesna CJ4. To je novi avion, koji je Vlada Republike Srpske kupila za 19 miliona maraka. Nova Cesna stigla je na aerodrom Mahovljani. Letjelica je kupljena, iako nije bio raspisan javni tender za nabavku u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Kupovina Cesne nije bila ni u Planu javnih nabavki Vlade RS za 2019. godinu.

Na koji je način kupljen novi avion, za sada nema odgovora iz Vlade RS. Danas je nedostupan bio i direktor Vazduhoplovnog servisa RS Sreten Ilić. Premijer RS Radovan Višković je nedavno najavio da će se prilikom kupovine aviona ići po princimu ” mjenjamo staro za novo”

“Na osnovu procijene koju su uradili iz Cessne nismo bili zadovoljni sa procijenjenom vrijednosti za naš avion i donijeli smo odluku da kompletan iznos za nabavku aviona finansiramo iz budžeta Republike Srpske, i po dolasku tog novog aviona, ovaj avion koji sada imamo prodaćemo na licitaciji jer smatramo da ćemo time znatno više dobiti sredstava nego da smo išli u zamjenu i doplatu za novi avion”, pojasnio je Višković.

Da bi se kupio novi avion, Vlada je krajem oktobra napravila i rebalans budžeta. Povećan je iznos sredstava Vazduhoplovnom servisu RS. Radi se o 21, 5 miliona maraka. Trošenje javnog novca trebalo bi da bude transparentno. Međutim, u ovom slučaju nema detalja.

“Mora se zahtijevati od Vlade Republike Srpske da objavi sve dokumente i informacije, odnosno da obrazloži kojim procedurama je išla kupovina ovog aviona. Evidentno je da se u ovom slučaju išlo na izuzetke od Zakona o javnim nabavkama, ali se mora pojasniti građanima koji su finansirali kupovinu ovog aviona zbog čega je to tako”, ističe Milena Mastalo iz Transparensi internešnel BIH.

Kada se sagleda ekonomska situacija, radi se o nepotrebnom trošku kaže ekonomista Zoran Pavlović.

”Čudim se da nije urađena studija isplativosti. Bilo bi normalno da se pristupi alternativnim mogućnostima prevozima. Iznajmite avion da doleti avion iz Beograda odveze vas gdje treba i vrati vas nazada imate na raspolaganju koliko traje vas službeni put i praktično nismo u obavezi da izdvajamo jednu trećinu poljoprivrednog budžeta za sledeću godinu.

Očiglendo je to Vlada uradila mimo nekih redovnih precedura, jer da je bilo redovnih procdura možda bi bili i neki drugi ponuđači” – kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Sličnog mišljenja je i PDP-ova Jelena Trivić.

”Nije urađena procjena da li je potrebno ili ne ili se može na drugačiji način to uraditi. To pokazuje da oni narodni novac uzimaju za privatne srhe i da će se oni s tim vozati kako hoće”- kaže poslanik PDP u NS RS Jelena Trivić.

Nova Cesna spada u kategoriju lakih aviona koji može da preveze do 10 putnika na dužim letovima. Kabina sadrži šest potpuno samostalnih sjedišta, kao i medijske priključke. Tokom prethodnih godina često se dovodilo u pitanje u koje svrhe se korsti Vladin avion.

Tokom 2017 godine avion Vlade RS-a često je putovao na crnogorsko primorje, u Ljubljanu, Beč, Salzburg, ali i na grčka ostrva i Rusiju iako nije bilo zvaničnih posjeta.

BN TV

Danas objavljeno

U Srpskoj 12 osoba preminulo, 301 novozaraženih

M.

Jaki vetrovi izazvali štetu i poremećaje struje u zapadnoj Evropi

M.

I ultimatum Poljskoj: Biće sankcija

M.

Ostavite komentar