Vlast ima spisak neprijatelja RS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Vlast ima spisak neprijatelja RS

Savjet za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske zvanično je formiran prije pola godine, ali javnosti još uvijek nije jasno šta je njegova uloga i koja je svrha postojanja tog Savjeta.

Prema do sada dostupnim informacijama posao članova Savjeta, inače visokopozicioniranih funkcionera SNSD-a, je pravljenje spiskova nepodobnih i proglašavanje svih koji kritikuju aktuelnu vlast neprijateljima Republike Srpske.

Špekuliše se da je lista “nepodobnih” poprilično duga, a na čelu tog spiska je funkcioner SDS-a i aktuelni ministar u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović.

“Sa ovim se prešla svaka mjera i mislim da će se morati odgovoriti na adekvatan način. U više navrata sam rekao – onaj sastav koji je u tom tijelu RS ne može na bilo koji način da mjeri moj patriotizam ili patriotizam lica koja su na tom spisku”, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH Mirko Šarović.

Na spisku “neprijatelja” Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske mjesto je očekivano našao i aktuelni ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić.

“U Republici Srpskoj se dešava ono što nikako ne bi trebalo da se dešava, a to je jedan totalitarni i diktatorski sistem. Guše se sve vrste sloboda, narušavaju se ljudska prava…”, rekao je Mektić.

Na spisku su i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, bivši predsjednik te stranke Mladen Bosić, te poslanik u Narodnoj skupštini Nebojša Vukanović.

“Počastvovan sam što sam na tom spisku neprijatelja ove vlasti, ali to svakako nisu neprijatelji Republike Srpske. Jadna je ta država staljinističkog tipa koja za disidente smatra ljude koji se bore za neko pravednije društvo. Ono što je za mene zabrinjavajuće jeste da Milorad Dodik sebe poistovjećuje sa Republikom Srpskom. Ako kritikujete njega i njegov nakaradni režim, on smatra da ste neprijatelj Srpske”, jasan je Vukanović.

Na spisku neprijatelja našli su se i čanovi PDP-a. Od predsjednika te stranke Branislava Borenovića do narodnih poslanika Jelene Trivić i Draška Stanivukovića.

“Ovo što radi nekoliko nas poslanika u NS RS je po život opsano, jer je ovdje istina smrtonosno djelo. Za to se skidaju glave i ko god prije mene nije vjerovao u to, danas nije među živima”, kaže Stanivuković.

Trivićeva dodaje da je samo osnivanje ovakvog savjeta bilo diskutabilno, te da je to jasan signal svima koji ne misle kao vlast Srpske, da bi trebalo da se boje.

Na spisaku Savjeta,čiji je osnovni cilj gušenje svakog oblika otpora i kritike aktuelne vlasti u Republici Srpskoj, osim opozicinih političara našli su se i neke nevladine organizacije kao novinari i mediji koji kritikuju vlast i otkrivaju afere.

Savjet za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske za neprijatelja Srpske proglasio je i Davora Dragičevića, oca ubijenog mladića Davida, kao i sve članove grupe “Pravda za Davida”.

BN TV

Danas objavljeno

“Sirija, Libija, Irak, Jugoslavija; Počnite od sebe”

M.

Slovenija uoči praznika uvela nove zabrane

M.

Zemljotres na Svetoj gori

M.

Ostavite komentar