"Vlastima nudimo 1,5 milijardi KM i tražimo reforme, oni neće pare zbog reformi!" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Vlastima nudimo 1,5 milijardi KM i tražimo reforme, oni neće pare zbog reformi!”

Andrew Jewell, rezidentni, stalni predstavnik MMF-a u BiH, otkriva zašto vlast “gladna” para neće pare!

  • Bosni i Hercegovini smo ponudili 1,5 milijardi KM, ali to ne dajemo besplatno, očekujemo da se to vrati, očekujemo reforme! Prvo dio kredita pa reforma, pa opet dio kredita pa reforma!

Predstavnici vlasti nisu bili spremni da prihvate provođenje reformi koje smo tražili, odlučili su da ne preuzmu 1,5 miljardi KM! Bosna i Hercegovina nema veliki nivo duga, zaduženje iznosi oko 38 posto, to je najniže u regionu, Japan je zadužen više od 200 posto., Ali, Japan će sve kredite potrošiti u razvoj, a BiH u budžetske rupe”, kazao je Jewell na Face televiziji.

Imali smo neriješena pitanja s oba entiteta, više takvih pitanja, navodi on, bilo je s Republikom Srpskoj! Vlasti Republike Srpske su reforme vidjele kao prenos nadležnosti!

Jewell ističe da bi se ljudietrebali pitati da li je ova reforma dobra za BiH, promjena zakona ponekad znači i prenos nadležnosti, nije neubičajeno da MMF traži takvo nešto. Ako postanete članica EU, morate prenijeti određene nadležnosti!

Republika Srpska tvrdi da treba izmijeniti zakone, mi smo za ono što je zakonski prihvatljivo, ova reforma nije poseban slučaj u BiH, naglašava on.

“Evropska unija traži od svih država članica da imaju takav registar, on je od ključnog značaja za borbu protiv pranja novca! Tražili smo ovakvu reformu u Portugalu i Ukrajini, nije to reforma koju tražimo samo od BiH! Da su prihvatili reforme, dobili bi odmah prvi dio novca, a ostatak svakih šest mjeseci”, kaže Jewell.

“Naš tim dolazi na teren i provjerava jesu li ispunjene sve reforme. Ukoliko nisu, Vlada neće dobiti novac! Nije to situacija u kojoj oni nešto obećaju i na osnovu obećanja mi damo novac! Uvijek smo spremni nastaviti sa pregovorima, ako nas predstavnici vlasti pozovu sutra, mi smo spremni”, pojašnjava Jewell.

“Dug nije loš ukoliko pomaže ekonomiji, reforme bi pomogle ekonomiji BiH da napravi napredak na putu EU integracija, te reforme nisu tehnički teške! Mi želimo pomoći! Ne finansiramo projekte, novac koji odobravamo nije namjenski, dajemo podršku budžetima”, pojašnjava Jewell.

Napominje da ne mogu novac! Pažljivo pregledamo budžete, nikad ne bismo pristali na program da ne pregledamo budžet, dajemo tehničku pomoć, pokušavamo utjecati na oblikovanje budžeta, ali ne pratimo potrošnju svakog dolara koji smo dali.

“Naš kredit je desetogodišnji, imate period od četiri-pet godina poštede, a kamata se plaća samo 1 posto. Takve uslove niko ne može dobiti na komercijalnom tržištu”, naglašava on i dodaje:

“Vlastima je bolje da uzimaju kredit od nas nego od komercijalnih banaka! Ljudi u BiH sumnjičavi su prema zaduživanju, imaju strah od kredita. U ranim programima smo govorili, nemojte trošiti na plate, trošite na investicije, nismo željeli da protrače novac, željeli smo da više troše na investivcije i to su i uradili.”

(Agencije)

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar