Vlast čas hoće - čas neće, opozicija oštro protiv poskupljenja struje - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Vlast čas hoće – čas neće, opozicija oštro protiv poskupljenja struje

Građane Republike Srpske zatekla je informacija o mogućem poskupljenju električne energije koje su najavili iz Elektroprivrede RS, zbog čega se danas vodila i žustra rasprava u Narodnoj skupštini.

Opozicioni političari su tražili od predsjednika Vlade da objasni svoje najave od prije nekoliko dana kada je govorio o različitim tarifama za naplaćivanje potrošnje električne energije.

Kako je to nedavno rekao Višković, struja neće poskupjeti za građane koji je koriste za elementarne potrebe, dok će električnu energiju po tržišnoj cijeni plaćati oni koji je koriste za luksuz, na primjer, za zagrijavanje privatnih bazena.

“Želimo da preslikamo način poskupljenja iz Srbije gdje postoje tri tarife. Prema tome, potrošnja do 500 kilovata imaće istu cijenu. Cijena za potrošnju od 500 do 1.000 kilovata biće veća, dok će za potrošnju veću od 1.000 kilovata cijena biti tržišna – pojasnio je Višković, odgovarajući na pitanje novinara o najavljenom poskupljenju električne energije.

Zbog ovakvih najava pojedini poitičari iz opozicije su najavili i protest za petak u 18.00 časova, a u Narodnoj skupštini su osuli paljbu po premijeru.

„Sramota me izjava premijera. Sram da vas bude, gospodo draga, zbog struje, aviona i kamiona. Struja je naš proizvod i naš resurs. Svaka zemlja koja ima resurs treba da ga stimuliše“, rekao je Draško Stanivuković, poslanik PDP-a.

On tvrdi da samo kod nas voda poskupljuje, a imamo najveći rezervoar pitke vode.

„Poskupljujemo struju, a imamo tolike potencijale. Ustanite ovdje pred svima i recite da neće doći do povećanja cijena. Vi kažete da neće doći, ali sve ide ka tome. Za građane kojima dolazi poskupljenje vode, smeća, prevoza, goriva, struje. Vi povećate penzije za 60 KM, a uzmete na godišnjem nivou 120KM. Pa, muka mi je od toga“, rekao je on.

„Zašto dirate domaćinstva. Kažete da je ovo povećanje za one koji imaju bazen. Ja znam porodicu u Banjaluci koja ima bazen i koristi ga za rehabilitaciju svog djeteta. 97 porodica koristi struju za dijete na aparatima za održavanje života? Odustanite od toga, nemojte to da radite. Jedna takva porodica koristi 755 kilovata. 5000 porodica je višečlanih porodica sa 6,7 ili 8 ukućana i oni koriste oko 800 kilovata. Da li je sramota da onda vi razmišljate o poskupljenju struje? Nemojte zamajavati narod. Ne interesuje me kad je poskupljenje, vi ste ga najavili. Izlazi se na prostest preventivno“, rekao je Stanivuković.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković je na ovo odgovorio da povećanja cijene električne energije neće biti.

„’Ajmo o realnom životu. Prvo pitanje za vas nagradno je kad struja poskupljuje i od kog datuma, koliko i koliki je to limit. Kad sam dao izjavu vašim naručenim novinarima, oni su izvukli što im paše. Želim na samom početku da kažem, spreman sam da podnesem bilo kakvu sankciju kad vi nađete da je premijer rekao da će struja poskupjeti. Kad sam davao izjavu, rekao sam ‘nemojte da se držite za cifre’. Preliminarne analize govore da 84 odsto domaćinstva nema veću potrošnju od 500 kilovata. A 14 posto ima veću potrošnju koja doseže 2000 kilovata. Kad sam pomenuo bazene, mislio sam na luksuz“, rekao je Višković.

„Apsolutna je laž poskupljenje. Možda će poskupiti za godinu, dvije, pet. Ne mogu reći kad će ili neće. Ako hoćete iskreno i zakon o regulatornoj agenciji ne dozvoljava povećanje električne energije. Da bi došlo do povećanja, mora se promijeniti zakon. Nisam ja nikakav tata-mata, ni crna vrana da ne vodim računa o građanima. Ali moram voditi računa o nekim obavezama, a to je energetski paket kojem smo svi pomalo kumovali. BiH i Federacija je svoj dio ispunila, RS nije. Ne smijemo otvoriti tržište onako kako se to radi, pa nalazimo neke gimnastike da zaštitimo i privredu i domaćinstva. Cijena električne energije za privredu u FBIH je 50 evra, a u RS sa povećanjem 35 evra. Mi treba da se krećemo, ali kad dođemo do cijena nikad RS neće biti skuplja od FBiH. Uvijek će biti bar 10 odsto jeftinije nego u FBiH. Nemam ništa protiv organizovanja skupa, ali se organizuje skup na nečemu što ne postoji i što nema uporište. Morate građanima objasniti zašto to radite. To je poltikanstvo“, rekao je Višković.

Na ovakav nastup predsjednika Vlade reagovao je i poslanik SDS-a Nebojša Vukanović, koji je kazao da je ovo kapitulacija vlasti.

„Vi ste kapitulirali i mi ćemo izaći da to proslavimo“, rekao je on i naveo primjere u kojima je direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović najavio poskupljenje cijene električne energije.

„Luka Petrović je na Herceg televiziji govorio da se struja povećava i povećavaće se dok ne dostigne tržišnu cijenu“, rekao je Vukanović, koji je zatim pustio i audio snimak iz emisije sa Radio televizije RS u kojoj Petrović govori o poskupljenju električne energije, te da će nastojati da do toga dođe do januara.

(Buka)

Danas objavljeno

U Srpskoj preminulo 15 osoba, koronom zaraženo još 119

M.

Ruski borbeni avion “oterao” američki iznad Japanskog mora

M.

Na desetine hiljada ljudi izašlo na ulice, blokiran grad, sukobi sa policijom; “Istorija se ponavlja”

M.

Ostavite komentar