Vlasnik Tesle: Kako ja provjeravam da li me kandidati lažu - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Vlasnik Tesle: Kako ja provjeravam da li me kandidati lažu

Intervju za posao je veoma nezgodan za obje strane. Naravno, dobra priprema i spremljeni odgovori mogu mnogo da pomognu.

Ilon Mask, vlasnik Tesle i čovjek koji je nedavno proglašen najbogatijim u svijetu je otkrio šta on pita kandidate na intervjuu i tako otkriva da li ga lažu, prenosi “Kurir“.

Milijarder, koji posjeduje SpaceX i Neuralink, sigurno zna dvije – tri stvari kada je riječ o biznisu i uspješnoj karijeri. Zato, kada on savjetuje, treba ćutati i slušati ga. 

Za početak, Ilon ne haje za obrazovanje i dodatno usavršavanje, što nije slučaj sa ostalim poslodavcima. 

“Ne morate imati fakultetsku diplomu, a nije nužno ni da ste završili srednju školu” izjavio je Ilon, po pisanju stranih medija.

Umjesto klasičnog obrazovanja, on traži “posebne i izuzetne sposobnosti” kada želi da zaposli nove ljude u nekoj od svojih brojnih kompanija.

“Ako postoji lista uspeha i pokazatelj posebnih sposobnosti kandidata, velika je verovatnoća da će takav biti i u budućnosti” govori ovaj neobični biznismen.

Međutim, da ne bi došlo do laganja i krivljenja istine u biografiji kandidata, Ilon postavlja jedno pitanje da vidi da li su ga lagali u prijavi. 

Kada je govorio na jednom od brojnih biznis samita, on je rekao da postavlja jedno veoma prosto, ali kompleksno pitanje.

“Ispričaj mi o najtežem problemu na kom si radio i kako si uspeo da nađeš rešenje za njega?” rekao je i dodao da je zaista želio da sazna da li je kandidat zaista riješio problem za koji je to tvrdio da jeste.

“Naravno, želite da budete sigurni da ako postoji izuzetno dostignuće da su oni zapravo zaslužni za njega, a ne neko drugi. Znate, kada se neko bori sa problemom, on uđe u materiju a to se ne zaboravlja” rekao je.

Po britanskim medijima, izgleda da je Ilon u pravu jer po jednoj studiji o memoriji i pamćenju koja je objavljena u decembru 2020. godine koja zapravo potvrđuje ovu tehniku. Navodno, u toj studiji je objavljeno kako prepoznati lažova na razgovoru za posao i jedna od njih je malo modifikovana tehnika koju koristi Ilon Mask. 

Danas objavljeno

Video igre na koje treba obratiti pažnju u oktobru

Vanja A

Da li vještačka inteligencija već bolje čita sa usana od ljudi?

Vanja A

Twitter nagoveštava kako će izgledati opcija izmijene tvitova

V.R.

Ostavite komentar