25. Septembra 2022.

Vlasnici Kijinih krosovera zvanih Sportage i Sorento pozvani da parkiraju napolju

Big Portal

Sada je privredno društvo Kia America, Inc. proglasilo dobrovoljno povlačenje vozila u vezi s povišenim rizikom od izbijanja požara, poslednjim u nizu opoziva vezanih za moguće samozapaljenje četvorotočkaša koje je osmislio konglomerat Hyundai Motor Group. Ovog puta defekt se krije u modulu električnog ožičenja za vučno vozilo, koji bi se mogao zapaliti tokom vožnje – slično kao kod prethodnog povlačenja vozila marki Hyundai/Kia, ali malo drugačije.

Sudeći po podacima dostupnim na Nacionalnom telu zaduženom za bezbednost saobraćaja u Americi (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA), opoziv obuhvata oko 70 hiljada vozila nazvanih Kia Sorento i Sportage. Preko 22 hiljade primeraka navedenih automobila poseduje problematičnu opciju nazvanu PIO, dok je skoro 49 hiljada jedinca dobilo ovu komponentu naknadno, kod dilera.

Pogođeni su primerci modela Sorento iz modelne 2016. godine, i to oni sklopljeni nakon 27. oktobra 2014, ali ni noviji modeli nisu pošteđeni genetske greške, što se odnosi i na verziju Kia Sorento PHEV za 2023. godinu. S druge strane, kampanja se odnosi na primerke modela Sportage koji su skockani između 10. decembra 2015. i 7. decembra 2021. godine.

Da ponovimo, samo primerci Kije Sorento i Sportage koji su opremljeni opremom za vuču Genuine Kia su deo kampanje poziva vlasnika ovih automobila u ovlašćene servisne centre na korektivnu intervenciju.

U zvaničnom proglasu piše da strana tela i vlažnost modula ožičenja za vuču može dovesti do pojave kratkog spoja na koji način dolazi do pojačanog rizika od izbijanja ognja. Još uvek se ne zna kako dolazi do problema s vlaženjem i prodorom stranih tela u ovaj deo.

Dobavljač nepouzdane komponente je Mobis Parts America i nije ni čudo što ga korejski proizvođači navode kako bi deo lošeg imidža preusmerili na pravu adresu. Međutim, Korejci će rado prihvatiti sve eventualne pohvale do kojih dođe, a koje bi zapravo trebalo da budu prosleđene na adrese komponentaša.

Kako bilo, ako je vlasnicima azijskih vozila ovih brendova suđeno da zbog požara ostanu bez istih, savetuje im se da ne stavljaju i kuću pod isti rizik, time što će parkirati prelepe automobile u garažama. Proizvođač je savetovao trgovce da obustave prodaju vozila opremljenih nemuštom komponentom.

Ako ste srećnik koji je pazario tada proizvedeni Sportage (za Sorento sumnjamo da ih ima kod nas), mudro je pozvati predstavništvo korejske marke i raspitati se za ovaj problem. Biće srećni da vam pomognu u nevolji!

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare