4. Novembra 2022.

Vlajne spremaju ovaj specijalitet na istoku Srbije: Recept za čuvene vlaške plašinte

Big Portal

One su nalik piroškama, spremaju se od kiselog testa i jedan od glavnih sastojaka su sir i jaja. Ono što je jako važno jeste, da sir i kajmak uz koje se poslužuju budu domaći vlaški. Brzo se spremaju, a mogu se servirati i kao slatko jelo. Кod nas u narodu ovaj specijalitet je nadaleko poznat i mnoge generacije odrasle su upravo na ovim našim plašintama – kazala je za RINU Nada Perišić, koja decenijama pravi ovaj prepoznatljiv specijalitet sa istoka.

Gastro nostalgiju u poslednje vreme mogu da leče i u pekarama na istoku zemlje, ali i u pojedinim restoranima koji, za sada još uvek stidljivo služe neka tradicionalna vlaška jela. Ako u jelovniku vidite da piše plašinte, bar ćete sada znati o čemu se radi.

“Žene ovog kraja su želele da ovaj specijalitet otrgnu od zaborava, pa su u selu Rudna Glava u blizini Majdanpeka, pomoću udruženja žena “Vredne Vlajne”, napravile manifestaciju u kojoj se nadmeću praveći upravo pplašinte i tako par godina unazad”, dodala je Nada.

Ovaj delikates je izašao iz okvira svoje regije, pa je sa istoka stigao i na zapad Srbije. Način na koji se prave plašinte, ali i kakvog su ukusa ljubitelji dobrog zalogaja mogli su da provere u selu Gornja Gorevnica kod Čačka gde je plovinom oktobra održana manifestacija Mlečni put.

U nastavku evo predloga za ukusne vlaške plašinte

Sastojci:

  • pola kilograma belog brašna
  • 250 ml vode
  • paketić kvasca
  • kašičica šećera
  • prstohvat soli
  • 3 jaje
  • 300 gr sira
  • ulje za prženje

Priprema:

Kvasac rastopiti u malo tople vode, dodati kašičicu šećera i malo brašna, pa ostaviti da naraste. Brašno prosejati, posoliti, pa dodati nadošli kvasac. Uz postepeno dodavanje tople vode, zamesiti meko testo.

Nadošlo testo premesiti, pa na pobrašnjenoj površini tanko razvaljati. Podeliti na osam kvadrata. Svaki kvadrat filovati nadevom od sira i jaja, pa kružno preklopiti oko pet, šest puta od krajeva prema sredini.

Plašinte pržiti u dubokom ulju, po par minuta sa svake strane.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare