Vlado Georgiev održao lekciju Ministarstvu kulture Crne Gore - BIGportal.ba
Ex Yu

Vlado Georgiev održao lekciju Ministarstvu kulture Crne Gore

Najavu da će Ministarstvo kulture Crne Gore tužiti Vlada Georgieva zbog negiranja crnogorskog identiteta i nacionalizma izazvala je pažnju javnosti, a pjevač kaže da je pisati i najavljivati krivične prijave protiv organizatora humanitarnog događaja zbog srpskih zastava poruka da Srbi nisu dobrodošli.

– Optužuju Srbe za svoje porijeklo i lozu. Nikad nisam čuo da se bilo ko pobunio kad se na feštama u Boki razvije hrvatska zastava. Meni to nikad nije zasmetalo. Ko god da je ‘Tamo daleko’ povezao sa mržnjom treba da propadne u zemlju od stida, a odatle zatim da potraži ozbiljnu ljekarsku pomoć. Ja sam rođeni Novljanin i Crnu Goru volim kao jedno od moja dva oka u glavi. Gospodo, prestanite da vrijeđate. Zaustavite se kad osjetite da će imalo mržnje izaći iz vas – rekao je Georgiev, prenio je crnogorski portal FOS media.

Krivične prijave koje je Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo protiv organizatora i učesnika humanitarnog koncerta “Za naše Kosovo i Metohiju” održanog u utorak u Herceg Novom u okviru tradicionalne manifestacije “Trg od ćirilice” stavljaju na teret učesnicima i organizatorima kršenje niza članova – isticanje simbola drugih država, skrnavljenje državne himne i isticanje političkih i nacionalističkih poruka.

Vlast u Crnoj Gori pogodilo je javno isticanje srpske zastave i repertoar srpskih pjesama.

Repertoarom su dominirale pjesme posvećene Kosovu – Ivana Žigon i “Kosovsko božuri” izveli su numeru “Vidovdan”, Danica Crnogorčević pjesmu “Sini jako sunce sa Kosova”, a grupa 357 odu “Hriste Bože”.

Inače, ova humanitarna manifestacija u Herceg Novom izazvala je oštru polemiku vladajuće DPS i opozicionih Prave Crne Gore i Demokratskog fronta, dok je Ministarstvo kulture najavilo prijavu protiv organizatora zbog, kako su naveli, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja zvanične himne i političkih i nacionalističkih poruka.

I dok iz opštinskog odbora DPS-a u Herceg Novom navode da je riječ o političkom skupu poslije kojeg je Srbija “sve dalje i dalje”, iz Prave Crne Gore ih pitaju kome je namijenjena ta poruka i sa kim se obračunava “lokalna kvazielita vladajuće stranke”.

Iz Demokratskog fronta poručuju da je reakcija DPS izraz bijesa i nemoći jer nisu uspjeli da “slome tradicionalnu Crnu Goru”, kao i da im posebno smeta pominjanje srpskog naroda na KiM jer je, kako navode, DPS jedna od posluga velikoalbanske politike.

Manifestacija “Trg od ćirilice” održana je na Kanli kuli u Herceg Novom u organizaciji humanitarne organizacije “Delije”.

Foto: Instagram

Danas objavljeno

Darko Lazić mora ponovo na operaciju?!

Vanja A

Tošetu podignut spomenik na mjestu pogibije

Vanja A

Prije Ane volio je manekenku Saru: Ovo je bivša djevojka Bastijana Švajnštajgera sa kojom je proveo sedam godina

V.R.

Ostavite komentar