5. Augusta 2019.

Vladimir Putin poslao poruku: Prijeti nam haos

Big Portal

Vladimir Putin je pozvao Sjedinjene Države na “ozbiljan dijalog” o bezbjednosti kako bi se “spriječio haos” pošto je Vašington 2. avgusta istupio iz ugovora o zabrani nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) i upozorio na opasnost od “neograničene trke u naoružavanju”.

“Kako bi se spriječio haos koji prijeti svijetu u kojem nema nikakvih pravila, granica ni zakona, moramo još jednom razmisliti o svim mogućim opasnim posljedicama i pristupiti ozbiljnom dijalogu bez nejasnoća”, istakao je Putin u izjavi koju je objavio Kremlj.

Ozbiljno upozorenje

Ujedno je upozorio da će Rusija biti “prisiljena” proizvoditi nove rakete zabranjene po INF-u, pošto su Vašington i Moskva istupili iz tog dokumenta potpisanog u vrijeme hladnog rata.

“Rusija će biti prisiljena početi razvijati rakete” istovjetne američkim, navodi se u saopštenju ruskog predsjednika koji je ministarstvima odbrane i spoljnih poslova te obavještajnim službama naredio da “pomno” prate inicijative Vašingtona na tom polju, upozorivši da će Moskva “samo uzvraćati” na njih.

Rusija je u ponedjeljak najavila da će preduzeti mjere za svoju odbranu ako SAD odluči razmjestiti nove raketne sisteme u Japanu ili šire u Aziji. Nakon što je američki ministar obrane Mark Esper rekao da podržava razmještanje raketa u Aziji, zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je izjavio da Rusija ne želi biti uvučena u trku u naoružanju s Vašingtonom, ali da će odgovoriti na sve prijetnje.

Najavljuje nove korake

“Ako započne razmještanje novih sistema SAD-a u Aziji, onda će, kao odgovor na te prijetnje, biti preduzeti odgovarajući koraci za protivtežu tim akcijama”, rekao je.

Ugovor o zabrani nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) potpisali su 1987. tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i čelnik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov.

On objema stranama zabranjuje da u Evropi postavljaju projektile kratkog i srednjeg dometa između 500 i 5500 km kako ne bi mogle izvesti brz nuklearni napad.

SAD se već povukao iz sličnog bilateralnog ugovora s Rusijom, Ugovora o antibalističkim projektilima (ABM), početkom 2000-ih, tvrdeći da mora razvijati protivbalističku obranu od “odmetničkih” država kao što su Iran i Sjeverna Koreja.

Evropa strahuje da bi raskid INF-a mogao podstaći novu trku dviju velesila u naoružavanju.

(Hina)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare