Vladimir Bilčik novi izvjestilac EP za Srbiju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vladimir Bilčik novi izvjestilac EP za Srbiju

Povodom imenovanja na mjesto izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik kaže da budućnost Srbije vidi u EU i da će u svom radu biti posvećen napretku države na tom putu.

–Ovo je važno vrijeme za proširenje EU i za EU budućnost države koja je značajan politički i ekonomski pratner EU na Zapadnom Balkanu – izjavio je Bilčik.

Evropski parlamentarac slovačke liberalno konzervativne partije ”Zajedno”, članice grupe Evropske narodne partije, kaže da se od izbora u Evropski parlament maja 2019. godine aktivno zalagao za podršku procesu EU proširenja.

Pored izvjestioca za Srbiju, Bilčik predsjedava i Delegacijom EP za odnose sa Crnom Gorom.

–Želio bih da iskoristim svoje znanje i političku energiju kako bih podržao aktivnu ulogu EU na Zapadnom Balkanu. Spreman sam da radim sa objema državama u ostvarivanju njihovih napora na putu ka EU članstvu – kaže Bilčik.

On dodaje da je kao poslanik koji dolazi iz Slovačke svjestan i kompleksnosti pristupnih pregovora i važnosti unutrašnji reformi u zemljama kandidatima.

–U ime Evropskog parlamenta očekujem saradnju sa našim političkim partnerima u Beogradu i širom Srbije – poručuje Bilčik.

Povodom izbora Vladimira Bilčika za novog izvjestioca za Srbiju, bivši izvjestilac Dejvid Mekalister kaže da je ubijeđen da će njegov nasljednik biti odličan izvjestilac.

–Dok Srbija nastavlja svoje reformske napore i put ka evropskim integracijima novi izvjestilac će imati ključnu ulogu u odnosima EU i Srbije – kaže Mekalsiter.

Nekadašnji predsjedavajući Delegacijom EP za odnose sa Srbijom, Eduard Kukan naglašava da je Srbija ključna zemlja u procesu EU integracija.

–Evropski parlement bi trebalo da pažljivo prati politička dešavanja u Srbiji. Drago mi je što je Vlado Bilčik dobio poziciju izvjestioca. Lično ga poznajem i siguran sam u njegovu kompetentnost – zaključio je Kukan.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Gorio stan u Istočnom Sarajevu

V.R.

“Non pejper” koji je uzdrmao region i dalje postoji: “Stoji u mojoj fioci”

V.R.

Kina oštro demantovala: “Apsolutna laž”

M.

Ostavite komentar