16. Maja 2020.

Vladika Joanikije i sveštenici pušteni na slobodu, poručuju da predstoji duga borba za odbranu svetinja

Big Portal

Odmah po oslobađanju, vladika Joanikije i sveštenici pridružili su se građanima koji su od juče pre podne ispred zgrade tužilaštva u Nikšiću čekali odluku.

Episkop Joanikije je okupljenima, koji su uzvikivali “hoćemo litije”, poručio da se spreme za dugu borbu.

“Hoćemo da se poštuje Ustav i zakon, a vlast sve mjere koje je donijela, nije donijela u skladu sa Ustavom”, ocenio je Joanikije.

Poručio je da su se policajci prema njemu i ostalim sveštenicima u pritvoru ponašali više nego korektno.

“Ali čudim se našim vlastima što ovakve poteze preduzimaju kao da je jedini problem vjera i crkva”, rekao je Joanikije i ocenio da “nije dobro što vlasti nakon Njegoša ratuju i sa Svetim Vasilijem”.

Joanikije je ponovio da litija 12. maja u Nikšiću nije bila planirana, ali da, kako je naveo, “nijesu mogli sebi dozvoliti da povrijede narod, pa su organizovali molitveni hod”.

Ocenio da su problemi nastali tek kad se vlast umešala.

Osim Joanikija na slobodu su pušteni i sveštenici Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću Stevo Šekarić novinarima je rekao da će detalji u vezi sa odlukom da im se ne produži zadržavanje biti saopšteni na konferenciji za novinare koja je zakazana za 10 časova.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju bilo je određeno zadržavanje do 72 sata zbog litije koja je održana na dan Svetog Vasilija Ostroškog u gradu pod Trebjesom.

Pored njega, zadržavanje je bilo određeno i za sveštenike Slobodana Jokića, Danila Zirojevića, Željka Rojevića, Ostoju Kneževića, Mirka Vukotića, Vasilija Brborića, Dragan Krušića i Nikolu Marojević.

To je dovelo do protesta građana širom Crne Gore koji su tražili da se oni puste na slobodu.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je u petak državnim organima da odmah oslobode vladiku Joanikija i sveštenike “ako misle za budućnost svoju, Crne Gore, jedinstvo i slogu naroda”.

On je ocenio da vlast hapšenjem Joanikija i sveštenstva priprema građanski rat, poručivši da je vreme da se “prekine sa bratoubistvima” u Crnoj Gori.

Pravni eksperti Eparhije budimljansko-nikšićke objasnili su ranije zašto je nezakonito da vladika Joanikije i sveštenici budu u pritvoru.

RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare