25. Septembra 2019.

Vladari iz sjenke, direktori prolaze milioni nestaju

Big Portal

Ovakav model, tvrde naši dobro upućeni izvori, decenijama opstaje u ključnim javnim preduzećima: “Šumama RS”, “Elektroprivredi RS” i “Željeznicama RS”, koje zapošljavaju više od 17.000 radnika i obrću milijarde maraka.

U “Šumama RS”, koje ovih dana potresaju smjene direktora, već godinama su na raznim pozicijama u upravi inženjeri Milan Tepić, Radenko Laketić i donedavni v.d. generalnog direktora Zoran Stojčić. Upućeni tvrde da Stojčić, koji je vrlo blizak SNSD, a karijeru je započeo kao revirnik u šumama u okolini Dervente, i danas bitno utiče na ključne odluke.

– Naravno, ako krene po zlu, odgovoran će biti v.d. generalnog direktora Slaven Gojković, a Stojčić će se diskretno povući u pozadinu. Ne bi mu bilo prvi put – navodi naš izvor blizak upravi “Šuma RS” u Sokocu.

I “Željeznice RS” imaju svoje vladare iz sjenke. Prema izvorima Srpskainfo, već godinama se mnogo toga pita Veljka Vukovića, bivšeg savjetnika bivšeg direktora Dragana Savanovića, a itekako je uticajan i Novo Panić. Panić je podsjećamo, široj javnosti postao poznat kada je, kao direktor Sektora za vuču vozova ŽRS, “pokrivao” svog sina, koji se, dok je bio u zatvoru, uredno vodio kao da dolazi na posao u “Željeznice RS” i za to primao platu.

– Da nije uticajan i da nema čitavu mrežu “svojih ljudi”, ne bi to mogao mjesecima raditi – kaže naš izvor.

Dodaje da je u ŽRS i danas itekako uticajan i bivši direktor Dragan Savanović, danas formalno pomoćnik generalnog direktora.

– Savanović nikad nije odgovarao za brojne milionske malverzacije i gubitke, pa ni za izgubljeni sudski spor protiv radnika, težak više od 20 miliona KM. Znao je da taj spor ne može dobiti, jer je zakon na našoj strani, ali je govorio”boli me ona stvar za zakon, ja sam ovdje zakon!” Sad umjesto u zatvoru, sjedi u fotelji – kaže bivši sindikalac u ŽRS Boris Šukalo.

Predsjednik Sindikata mašinovođa u ŽRS, Simo Cvjetković, ne navodeći imena, ocjenjuje da su silni savjetnici, koordinatori i pomoćnici, balast za preduzeće koje se bori za opstanak, jer ostaje bez inženjera, mašinovođa i majstora, koji neće da rade za mizerne plate.

– Kako koji direktor dođe, on dovede svoju ekipu, ali i stara garnitura ostaje u ŽRS, pa se za nju izmišljaju radna mjesta. Zato je nemoguće provesti sistematizaciju iz 2017, pa se sada uporedo primjenjuju dvije sistematizacije radnih mjesta: ona iz 2014. i ova iz 2017, da bi se nekako uklopili svi ti “stručnjaci” koji se gomilaju godinama – kaže Cvjetković.

I u “Elektroprivredi RS” broj zaposlenih na “povlaštenim” radnim mjestima raste iz godine u godinu, svjedoče naši izvori blisku sindikatu. Ipak, neke stvari se mijenjaju, bar kad je u pitanju odnos snaga među vladarima iz drugog plana. Tako je prošle godine, kako navodi naš sagovornik, smijenjen dugogodišnji izvršni direktor Elektroprivrede RS za pravne poslove, Nenad Radović, “zaslužan” za brojne izgubljene sudske sporove, koji su preduzeće koštali desetine miliona maraka.

– Na svim sumnjivim ugovorima u posljednjih petnaestak godina, od ČEZ-a do “Terexa”, njegov je trag. Direktori su prolazili, on je ostajao, a milioni su nestajali – kaže naš izvor.

Drugi uticajan čovjek iz sjenke u EP RS je Slobodan Radanović, dugogodišnji rukovodilac u sektoru za ekonomske i komercijalne poslove. Tamo, dakle, gdje se vrti novac.

Direktori “vatrogasci”

U javnim preduzećima postoje i povremeni direktori, koje kreatori kadrovske politike “vade iz šešira”, kada treba vaditi kestenje iz vatre, nakon afera i gubitaka. Kad preduzeće ili organizacionu jedinicu digne iz mrtvih, ovakav “direktor vatrogasac” odlazi, a na njegovo mjesto opet dolaze stranački kadrovi.

U “Šumama RS” najočigledniji primjer za to je Čedo Dačević, aktuelni v.d. direktora Šumskog gazdinstva “Vučevica” Čajniče. On je zamijenio Neđu Mašića iz SNSD, koji je tajno snimao, prisluškivao i ucjenjivao radnike, te proćerdao najmanje milion KM. Ovo nije prvi put da Dačević spasava šumariju Čajniče.

– Treći put je da ja ovdje ispravljam tuđe krive Drine. I nemojte me ništa pitati, ne stajte mi na muku! Rekao sam i na sastanku glavne uprave: pustite me da radim i da čupam gazdinstvo iz minusa, ali teško ide, mnogo je opstrukcija – kaže Dačević.

Dodaje da je na dobrom putu da po treći put spase ŠG “Vučevicu” od propasti i da to radi samo da bi svojim sugrađanima sačuvao radna mjesta.

– Ovo je moja struka. Ne znam upravljati domom zdravlja, ali znam kako se vodi šumarija – kaže ova dugogodišnji inženjer šumarstva.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare