Vlada za avion i helikoptere daje 70 miliona maraka - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Vlada za avion i helikoptere daje 70 miliona maraka

Vlast u Republici Srpskoj kupuje novi helikopter, čime se cifra uložena u nove letjelice koje su naručene ili su u postupku nabavke ove godine popela na vrtoglavih 70 miliona maraka.

Kada se podvuče crta, Vlada RS će na helikoptere i avione potrošiti budžet Fonda za dječiju zaštitu iz 2018. godine i to sve u jeku kampanje o pronatalitetnoj politici.

Naime, nakon što je Vlada RS objelodanila da kupuje avion vrijedan oko 19 miliona maraka a MUP RS tri helikoptera za koje planira izdvojiti 42 miliona KM i Helikopterski servis Republike Srpske se “pojačava” novim helikopterom vrijednim devet miliona maraka.

Riječ je o višenamjenskoj letjelici koja će se kako je planirano koristiti u civilne svrhe.

Od dobavljača se traži da se sa njim može voziti minimalno osam osoba i to šest putnika i dva člana posade ili sedam putnika sa jednim članom posade te njihova osnovna oprema.

“Helikopter će se pored prevoza putnika koristiti i za medicinsku evakuaciju, gašenje požara i transport vatrogasaca u zone požarišta, evakuaciju stanovništva u vanrednim situacijama i transport tereta prilikom elementarnih nepogoda, transport i iskrcavanje specijalnog policijskog osoblja na teže dostupna područja izvan mreže komunikacija”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Rok za dostavljanje ponude je 11. decembar a rok isporuke osam mjeseci od potpisivanja ugovora.

Inače, sredinom prošle godine u Srpsku je stigao helikopter plaćen 9,4 miliona maraka a kojim raspolaže takođe Helikopterski servis RS.

Ovo ne bi trebao biti kraj kada je nabavka helikoptera u pitanju jer je Luka Petrović, direktor Elektroprivrede RS najavio kako će i ovo preduzeće za svoje potrebe kupiti jedan.

(Capital)

Danas objavljeno

“Kako se ponašaju Srbi tako bi trebalo da se ponaša Evropska unija”

M.

Pretresen kamp Blažuj, 17 lica biće protjerano iz BiH

M.

Palermo, devojčica žrtva igre “izazova” na Tik-Toku

M.

Ostavite komentar