8. Septembra 2022.

Vlada usvojila izmjene Zakona o legalizaciji, na redu poslanici

Big Portal

Kako se navodi u saopštenju, uslovi za legalizaciju po novom zakonu biće povoljniji, a procedure jednostavnije s tim da se produžava i rok do kada se objekti smatraju legalno izgrađenim.

“Cijeneći da je bespravna gradnja u najvećem obimu nastala u periodu nakon i kao posljedica ratnih dešavanja često i kao posljedica političkih odluka tadašnjih lokalnih vlasti radi stambenog zbirnjavanja velikog broja socijalnih kategorija građana, zbog čega se smatra opravdanim i da se produži rok za utvrđivanje legalnosti za individualne stambene i stambeno-poslovne objekte čija je površina manja od 400 metara kvadratnih. Uzeti su u obzir samo oni objekti kojima su bespravni graditelji rješavali svoje stambeno pitanje, a prilikom razmatranja roka do kada se oni smatraju legalno izgrađenim uzet je kraj 2013. godine”, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

Takođe, Vlada Republike Srpske utvrdila je i Prijedlog zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju kojim se širi obim prava osiguranih lica prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Vlada je usvojila je i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta RS od 1. januara do 30. juna 2022. godine. Budžetski prihodi ostvareni su u iznosu od 1,79 milijardi KM, što je za dva posto manje u odnosu na rebalans, a u nivou s finansijskim planom za prva dva kvartala 2022. godine.

Ministri su usvojili i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o prioritetnim projektima iz Programa javnih investicija s raspodjelom sredstava, čime ukupan iznos odobrenih sredstava iz Programa javnih investicija u 2022. godini iznosi 247.155.780 KM. Ovim izmjenama odobrena su dodatna sredstva u iznosu od 1,5 miliona KM za finansiranje ranije odobrenog projekta “Sufinansiranje sanacije, adaptacije i restauracije kuće Milanović u Banjaluci”, tako da ukupno odobrena sredstva za ovaj projekat iznose 2,2 miliona KM. Iz sredstava javnih investicija biće finansiran i projekat “Izgradnje Memorijalnog kompleksa posvećenog Srbima civilima stradalim u 20. vijeku”, za koji će iz budžeta biti izdvojeno 800.000 KM.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare