Vlada Srpske tone u nova zaduženja - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Vlada Srpske tone u nova zaduženja

Zaduženja su postala realnost Republike Srpske. Vlada je novom emisijom obveznica obezbijedila 37,5 miliona maraka.

Zaduženja na različite načine postala su redovna. Najnovije zaduženje ostvareno je emisijom obveznica u iznosu od 37,5 miliona maraka, što je za 2,2 miliona više od planiranog.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je krajem 2018. godine odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju Republike Srpske u 2019. godini, prema kojima se Srpska može zadužiti 591 milion KM.

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske nisu danas odgovorili na pitanje za šta će biti iskorišćen novac dobijen prodajom obveznica. Odgovaraju, međutim, da su prodali manje obveznica.

“Informacija da se Republika Srpska zadužila 37,2 miliona KM – nije tačna. Na aukciji je prodano 35.000 obveznica po nominalnoj cijeni od 1.000 KM. Realizovana je kamata niža od očekivane, pa je Ministarstvo finansija ostvarilo premiju koja iznosi 2,2 miliona KM”, odgovaraju u Ministarstvu.

Opozicija stalno upozorava na pogubnost konstantnog zaduživanja Republike Srpske. Slično godinama upozoravaju i pojedini ekonomisti, koji tvrde da je politika zaduživanja izrazito loša ukoliko zaduženje ne ide na ulaganje u kapitalne projekte, već u javnu potrošnju.

Nominalna vrijednost pojedinačne hartije od vrijednosti kojom je trgovano je 1.000 maraka, rok dospijeća je sedam godina, informacije su sa zvaničnog sajta Vlade Republike Srpske.

BN TV

Danas objavljeno

Florida: Јedno lice poginulo, u toku potraga za 51 stanarom

M.

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH

M.

Strahuje se da se utopilo 300 osoba

M.

Ostavite komentar