6. Augusta 2020.

Vlada Srpske preko Kompenzacionog fonda pomaže privredi

Big Portal

Privredni subjekti u Srpskoj koji nisu dobili obećanu pomoć Vlade RS za april, konačno su stavljeni na spisak za pomoć. Kompletna sredstva biće isplaćena u narednih par dana, kaže premijer Radovan Višković i pojašnjava da su razlozi čekanja bili isključivo nepotpuna dokumentacija ili neadekvatna prijava.

„Mi smo danas donijeli odluku da za novih 449 poslovnih subjekata odobrimo još dodatnih 1, 668 miliona maraka. To su oni privredni subjekti koji su indirektno pretrpili štetu za vrijeme korone. To nisu oni privredni subjekti koji su našim odlukama bili zatvoreni nego zato što su indirektno trpili štetu, nisu mogli nabaviti sirovinu ili nisu mogli plasirati svoje proizvode ili nešto drugo“, rekao je Višković.

Isplatu pomoći, iz Vlade RS obećavaju i za poslovne subjekte koji su bili onemogućeni da rade i u maju. Za plate, poreze i doprinose za maj do sada je izdvojeno 3,58 miliona maraka, kažu iz Vlade Srpske. Za one koji su počeli da rade od 11. maja biće isplaćeni samo porezi i doprinosi. U isplatu ove pomoći biće uključeni i subjekti koji se bave međunarodnim prevozom putnika.

„Iako ne ispunjavaju pravno formalno uslove ove naše odluke, ali ćemo ih uključiti da dobiju i plate, poreze i doprinose vezano za maj, a tiče se te vrste djelatnosti.“, kaže premijer Radovan Višković.

-Kroz Kompenzacioni fond pomoći će se i uzgajivačima tovne junadi i svinja. Za njih preko 400, Vlada planira da sufinansira otkup po kilogramu mesa. Biće obuhvaćeni svi uzgajivači, obećava prvi čovjek Vlade RS.

„Mi sufinansiramo 70 feninga po kilogramu žive vage za junadi i 60 feninga za kilogram žive vage kod svinja. Ukoliko neko od prerađivača izvozi živu stoku, onda ćemo to sufinansirati sa 30 feninga za junadi i 20 feninga za svinje.“, dodaje Višković.

Vlada planira da sufinansira i otkup poljoprivrednih proizvoda. Radi se o dodatnim količinama i to od oko 11 hiljada tona povrća, po cijeni od 10 feninga po kilogramu. Za ovo će biti izdvojeno oko pet miliona maraka, što su dodatna sredstva u odnosu na onih 75 miliona KM, koliko je Vlada RS već izdvaja za poljoprivredu.

Plan da se pomogne privredi, iz Vlade Srpske pokušaće realizovati i kroz Garantni fond RS. Radovan Višković kaže da je uz pomoć međunarodnih kreditora, prije svega EBRD-a, obezbijeđeno 238 miliona maraka za privrednike, preduzetnike, zanatlije, trgovce, te mala i srednja preduzeća.

Svi privredne subjekti koji se odluče koristiti sredstvima Garantnog fonda to će moći učiniti preko četiri banke sa kojima je potpisan sporazum (UniCredit, Nova banka, MF banka, Komercijalna banka). Kreditnim sporazumom omogućene su niže kamatne stope, između 10-15%.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare