Vlada Srpske krši Zakon o podsticajima - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Vlada Srpske krši Zakon o podsticajima

Vlada Republike Srpske nije donijela neophodne podzakonske akte za sprovođenje Zakona o podsticajima u privredi RS iako je Narodna skupština RS zakonski obavezala da to uradi do 1. oktobra.

Naime Zakon o podsticajima u privredi Republike Srpske stupio je na snagu 1. jula ove godine i njime je obavezana Vlada da u roku od tri mjeseca donese dva, a ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević jedan podzakonski akt, kako bi mogla početi primjena zakona.

Vlada je trebalo da donese Uredbu o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja i Uredbu o registru podsticaja u Republici Srpskoj, dok je Petričević trebalo da donese Pravilnik o postupku dodjele podsticaja za povećanje plate radnika.

Međutim, donesena je samo Uredba o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja i to nakon što su probijeni zakonski rokovi, 3. oktobra, a u „Službenom glasniku RS“ je objavljena 15. oktobra.

U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS su naveli da su u saradnji sa Poreskom upravom RS izradili Prijedlog pravilnika o postupku dodjele podsticaja za povećanje plate radnika.

„U novembru su obavljene javne konsultacije i traženi prijedlozi i sugestije na isti, između ostalih i od strane Privredne komore, Unije udruženja poslodavaca, Saveza sindikata i Konfederacije sindikata. Ministarstvo je dostavljene prijedloge i sugestije analiziralo i ugradilo u odredbe Pravilnika u cilju pojednostavljenja postupka podnošenja zahtjeva i ostvarivanja prava na podsticaj“, ističu u Ministarstvu.

Pravdaju se da Republički sekretarijat za zakonodavstvo tek sad provjerava usaglašenost Pravilnika sa drugim aktima nakon čega će ministar donijeti Pravilnik, koji će javnosti biti dostupan u toku ovog mjeseca.

„Napominjemo da će privredni subjekti od 1. januara 2020. godine podnositi zahtjeve za podsticaj za povećanje plate radnika“, navode u Ministarstvu ignorišući pitanje zašto podzakonski akti nisu doneseni u zakonskom roku.

Što se tiče Uredbe o registru podsticaja u RS, za nju navode da je završena i da će biti upućena na iduću sjednicu Vlade Republike Srpske.

Podsjećamo, Zakon o podsticajima u privredi Republike Srpske donesen je kako bi se podstakao privredni ambijent i rast plata u Srpskoj i propisuje da će firme koje povećaju plate radnicima imati pravo na podsticaj, odnosno povrat do 70 odsto od plaćenih doprinosa na povećanje plate.

(Capital)

Danas objavljeno

Ruska policija uhapsila više od 3.000 demonstranata koji podržavaju Navaljnog

D

Portugal danas bira predsjednika uprkos teškoj situaciji zbog pandemije

D

Državljani BiH od danas ne mogu u Njemačku bez negativnog PCR testa i 10-dnevnog karantina

M.

Ostavite komentar