30. Juna 2022.

Vlada Srbije ograničila cijene osnovnih životnih namirnica

Big Portal

Uredbom su ograničene cijene brašna tip T-400 glatko i tip T-500 do pet kilograma, zatim jestivo suncokretovo ulje od jednog litra i svinjsko meso – but, tako da ne prelaze nivo cijena od 15. novembra 2021. godine.

Takođe, propisana je maksimalna maloprodajna cijena UHT mlijeka sa 2,8 procenata mliječne masti od jednog litra, te bijelog kristal šećepa po kilogramu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Uredba je donesena s obzirom na to da su cijene sirovina i proizvođačkih inputa i dalje na visokom nivou, a situacija na berzama u zemlji i okruženju i dalje nedovoljno predvidiva.

Vlada je na današnjoj sjednici odredila količine ulja od sjemena suncokreta u pakovanjima za prodaju na malo za koje se dozvoljava izvoz na mjesečnom nivou, kako bi se omogućila realizacija zaključenih ugovora u što većem obimu, radi očuvanja tradicionalnog tržišta, pri tome vodeći računa o snabdjevenosti domaćeg tržišta.

Usvojena je Uredba o privremenoj mjeri ograničavanja cijene gasa i nadoknadi razlike u cijeni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Članovi Vlade donijeli su izmijenjenu Uredbu o ograničenju visine cijena derivata nafte, kojom se ograničenje produžava do 31. jula.

Vlada je donijela odluku o privremenoj zabrani izvoza evrodizela EN 590 radi sprečavanja nestašice i obezbjeđivanja sigurnog snabdijevanja tržišta ovim derivatom, kako bi se spriječile moguće štete po privredu i građane Srbije.

Na sjednici je donesena odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 20 odsto, počevši od sutra pa do kraja jula.

Vlada Srbije usvojila je izmjene i dopune Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdjevača električne energije, čime je dodatno pojednostavljena procedura za proizvodnju energije za sopstvene potrebe iz obnovljivih izvora energije.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare