Vlada Slovenije planira postepeno ukidanje mjera - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vlada Slovenije planira postepeno ukidanje mjera

Broj novozaraženih korona virusom u Sloveniji povećan je tokom ponedjeljka za 38 te je sada ukupno 1059 oboljelih od Covida-19, objavila je u utorak slovenska vlada, što, čini se, govori o trendu smanjivanja dnevnog rasta.

Broj hospitalizovanih pacijenata povećao se u ponedjeljak za šest pa ih je sada u bolnicama 114, od čega na odjelima intenzivne njege 30. Broj umrlih koji su bili zaraženi korona virusom ostao je isti i riječ je o 30 osoba.

Juče je iz bolnica otpušteno četvoro pacijenata, pa se njih ukupno 102 smatra oporavljenim i zdravim. Provedeno je 1067 novih testiranja.

Sve to, čini se, govori o trendu smanjenja dnevnog porasta novih slučajeva, čemu su pridonijele oštre restrikcije, zbog čega vlada razmatra ponovno pokretanje proizvodnje u nekim industrijskim sektorima nakon Uskrsnog ponedjeljka, ako ih se građani i dalje budu dosljedno držali.

“Važno je da se restrikcija držimo i za vrijeme uskrsnih praznika. Neka Uskrs bude znak za novi početak, početak povratka zdravlja i smanjivanja krivulje zaraženih. Izdržimo kako bismo u sljedećoj sedmici napravili plan za postepeno smanjivanje restrikcija”, kazao je na konferenciji za novinare Jelko Kacin, portparol vlade za pandemijsku krizu.

“Dosadašnjim mjerama i restrikcijama postigli smo dobre rezultate i reakciju našeg zdravstvenog sistema možemo uspoređivati s onim najboljima u svijetu, zbog čega danas posebno zahvaljujem našim zdravstvenim radnicima”, kazao je ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Kako je na istoj konferenciji izjavio ministar za rad, porodicu i socijalnu politiku Janez Cigler Kralj, vlada će u drugom protivkriznom paketu, koji treba predložiti do kraja mjeseca, pokušati uvažiti i neke zahtjeve sindikata.

To se naprimjer odnosi na mogućnost da i nezaposleni koji su na zavodima za zapošljavanje, a nemaju više prava na nikakvu naknadu za nezaposlenost, u vrijeme trajanja epidemije na nju ostvare pravo. To bi vrijedilo i za tzv. zaposlene u nesigurnim oblicima zapošljavanja, tzv. prekarne radnike te invalide i druge koji rade polovično radno vrijeme.

(Agencije)

Danas objavljeno

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Lančani sudar na putu Banjaluka-Prijedor: Policija i Hitna pomoć na mjestu nesreće

M.

Opozvan Fikret Abdić

M.

Ostavite komentar