14. Marta 2019.

Vlada prolognirala Rafineriji nafte plaćanje duga Republici Srpskoj

Big Portal

Iz Ministarstva finasija RS rekli su da poreski obveznik „Rafinerija nafte“ Brod uredno izmiruje sve tekuće poreske obaveze.

„Poreski obveznik ima zaključen sporazum o reprogramiranju obaveza potpisan dana 18. avgusta 2008. godine na iznos od 127.373.918 KM, te je do havarije na ime rata reprograma izmirila iznos od 112.526.864 KM“, istakli su u tom ministarstvu.

Dodali su da je za ostatak duga od 14.847.054 KM Vlada Republike Srpske donijela zaključak o prolongiranju plaćanja rata reprograma do 30. aprila 2019. godine.

Havarija u „Rafineriji nafte“ desila se u oktobru kada je došlo do eksplozije i velikog požara u kojoj je poginula jedna osoba, a devet povrijeđeno.

Podsjećamo, prema ugovoru o reprogramu koji je potpisan 2008. godine „Rafinerija nafte“ je poreske obaveze morala da izmiri u 60 jednakih mjesečnih rata, odnosno do 1. jula 2016. godine, uz grejs period od četiri godine.

Međutim, revizori su u izvještaju za 2015. godinu naveli da je Poreska uprava RS produžila rok za plaćanje reprogramiranih poreskih obaveza sa devet na dvanaest godina, odnosno do 1. jula 2019. godine, uz povećanje grejs perioda sa četiri na sedam godina.

Najnovijom odlukom taj rok se ponovo pomjera.

Akumulirani gubitak Rafinerije nafte Brod na kraju prošle godine iznosio je 622,3 miliona KM i veći je za deset miliona KM u odnosu na godinu ranije.

Rafinerija nafte Brod obustavila je proizvodnju 9. januara ove godine, a kada će rad biti nastavljen krajnje je neizvjesno. Dok iz Optima grupe uvjeravaju da je riječ o planskom remontu, ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić kaže da će postrojenja jedine rafinerije nafte u Republici Srpskoj u pogonu biti tek za godinu dana.

„Rafinerija ulja“ Modriča pri kraju otplate duga

Što se tiče obaveza „Rafinerije ulja“ Modriča, u Ministarstvu finasija RS su rekli da taj poreski obveznik ima zaključen sporazum o reprogramiranju obaveza potpisan dana 18. avgusta 2008. godine na iznos od 566.495 KM i da uredno izmiruje rate reprograma i tekuće poreske obaveze.

„Ostatak duga po osnovu reprogramiranih obaveza koji nije dospio za plaćanje na dan 31.12.2018. godine iznosi 47.208 KM“, istakli su u ministarstvu.

(Capital)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare