Vlada opet hoće da špijunira građane: Giganti pokušavaju to da spreče - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Vlada opet hoće da špijunira građane: Giganti pokušavaju to da spreče

Kazahstan pokušava da natera svoje građane da instaliraju “sertifikat o nacionalnoj bezbednosti” na svaki uređaj koji podržava Internet u zemlji.

Taj sertifikat, koji je izdala vlada, omogućio bi vlastima da prate internet saobraćaj stanovništva – u suštini, to znači da bi imali pristup podacima građana. Kao odgovor na ovaj pokušaj špijuniranja uređaja u zemlji, Apple, Google, Microsoft i Mozilla udružili su se kako bi blokirali rad sertifikata na njihovim internet-pregledačima.

Kompanija Mozilla je u saopštenju objavila kako imaju informacije da su internet provajderi u Kazahstanu nedavno počeli da poručuju kupcima kako su dužni da instaliraju digitalni sertifikat, jer samo tako mogu da pristupaju stranim internet-stranicama, prenosi Yahoo Tech.

ZDNet je ranije ovog meseca izvestio da kazahstanski provajderi ograničavaju pristup sajtovima kao što su Google, Twitter, Facebook, Instagram i Netflix, osim ako ne instaliraju sertifikat.

Ovo nije prvi put da vlada Kazahstana pokušava da prati internet aktivnosti svojih građana. Sličan pokušaj postojao je još 2015. godine, a zatim ponovo 2019, ali tehnološki giganti su i tada blokirali sertifikat, kao što i sada rade.

Kada korisnici u Kazahstanu, koji su poslušali provajdere i instalirali sertifikat, probaju da pristupe stranim internet-stranicama, dobiće obaveštenje koje govori kako se “sertifikatu ne može verovati”. Giganti podstiču ljude i da koriste VPN ili Tor Browser, ali i da promene sve lozinke koje imaju.

B92

Danas objavljeno

Apple protiv Epic Games-a – Počelo suđenje

Vanja A

PS5 patike – ako imate konzolu morate imati i obuću!

Vanja A

Pametna tastatura Click&Touch 2 je osvojila priznanje Red Dot Award: Product Design 2021

Vanja A

Ostavite komentar