Vlada odlučila: Produžava se "stanje krize" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Vlada odlučila: Produžava se “stanje krize”

Vlada Mađarske je odlučila da produži za još šest meseci “stanje krize”.Ona se tiče masovnih migracija zbog povećanog pritiska na mađarskim grnaicama i očekivanog novog talasa migranata iz Avganistana, saopštio je vladin Informacioni centar.

KTK navodi da migracije ka Evropi dolaze preko kopna i mora, sa velikim brojem pokušaja ilegalnih ulazaka, a to se odražava i na mađarske granice takođe, prenela je agencija MTI.

Mađarske vlasti uhvatile su više od 60.000 ilegalnih migranata na granici ove godine, što je trostruko više nego u prvih osam meseci 2020. godine, dodaje se u saopštenju.

Policija je prosečno hapsila 300 migranata dnevno u prethodnim nedeljama, navodi KTK i dodaje da migranti zaglavljeni na balkanskoj migracionoj ruti pokušavaju sve više i više da uđu u Mađarsku nasilno, kao i da “redovno napadaju graničnu policiju koja štiti granicu”.

Ove godine otkriveno je na desetine tunela ispod južne granice, a broj uhapšenih krijumčara ljudi se utrostručio u odnosu na prvih osam meseci prošle godine.

KTK naglašava da će “ekonomski problemi nastali pandemijom kovida i razvojima u Avganistanu pokrenuti nove migracije koje će otvoriti priliku islamskim ekstremistima da pronađu put do srca Evrope”.

“Stanje krize” je prvi put uvedeno u Mađarskoj u martu 2016. godine i produžavano je nekoliko puta.

Danas objavljeno

Sve ruske trupe napustile Kazahstan

M.

Zemljotres u okolini Bjelovara

M.

Krivokapić podnio inicijativu za smjenu Abazovića

M.

Ostavite komentar