2. Aprila 2021.

Vlada ne mora da traži saglasnost za svaki dug

Big Portal

Ovom izmjenom Vladi Srpske pojednostavljena je procedura za novim zaduživanjima.

Narodna skupština će i dalje odlučivati o ukupnom kratkoročnom i dugoročnom zaduživanju Srpske, ali Vlada više neće imati obavezu da traži njenu saglasnosti za pojedinačne kredite i druga zaduživanja.

Čemu promjene?
Ovo neprihvatljivim smatra narodna poslanica Kluba SDS, Ivanka Marković, koja je u svom obraćanju resornom ministru rekla da je nejasno zašto se Narodnoj skupštini uskraćuje pravo da odlučuje o zaduživanju, kao i to da građani ostaju uskraćeni za pravo da budu upoznati sa svakim zaduživanjem koje Srpska obavi.

– Nije bilo potrebe da se mijenja ovaj zakon, jer u Skupštini imate većinu koja će svejedno podržati sve vaše prijedloge. Od kada sam ja ovdje od 2018. godine nije se desilo da je neki prijedlog koji je predložilo bilo koje ministarstvo bio odbijen od strane poslanika – navela je Markovićeva.

Privreda
Ona je istakla da je pitanje o zaduživanju i stanju duga u Republici Srpskoj nešto o čemu svi treba da razgovaraju.

– I da se dobro svi zamislimo, jer osnovno pitanje jeste ko će da vrati taj dug!? Mi donosimo odluke, Vlada će donositi odluke o pojedinačnom zaduživanju, a ja postavljam pitanje iz kojih sredstava ćemo vratiti dugove ako znamo da u Srpskoj nema više privrede!? Pogledajte Banjaluku i njeno okruženje, imali smo firme koje su proizvodile i gdje su radile cijele porodice, od tih primanja su živjele. Koja firma danas radi, kakvu privredu mi danas imamo – upitala je Markovićeva.

Ona je navela da iz tog razloga misli kako bi građani Srpske morali biti upoznati sa svakim, pa i najmanjim zaduživanjem.

– I da bi moralo biti detaljno objašnjeno zašto se Republika Srpska zadužuje. Bojim se da vraćanje tih dugova opet ide iz novog kredita, i tako u nedogled – kazala je Markovićeva.

Primjedbe (određenih) investitora
Ministarka finansija RS, Zora Vidović (SNSD), u obrazlaganju izmjena navedenog zakona poslanicima je kazala da je do toga došlo “zbog primjedbi određenih međunarodnih investitora, koji su ukazivali da postojeći zakon nije dovoljno precizan”!

– Nisu tačne tvrdnje da se na bilo koji način žele umanjiti nadležnosti najvišoj zakonodavnoj instituciji – kategorična je Vidovićeva.

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, javni dug Republike Srpske iznosi oko tri milijarde evra, što je oko polovine ukupnog duga BiH.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare