Vlada krije sve "škakljive" podatke - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Vlada krije sve “škakljive” podatke

Nakon skoro pola godine svog rada, nema zvaničnih podataka o diplomama državnih službenika, informacija o pojedincima koji koriste apartmane u Vladi Srpske i broju radnika u zgradi Vlade.

Informacije koje se puštaju u javnost se pažljivo biraju, a Vlada kontinuiteta se nastavlja, poručuju iz opozicije.

Tokom izlaganja ekspozea pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske, premijer je najavio transparentniju Vladu Srpske. Opet nakon sto dana rada obećao je da će ispuniti sva obećanja data na početku.

“I dalje smo na fonu svih obećanja koje smo dali građanima, garantujem svojim obrazom”, rekao je Radovan Višković nakon rada sto dana u Vladi Srpske.

Ipak, nakon skoro pola godine svog rada, nema zvaničnih podataka o diplomama državnih službenika, informacija o pojedincima koji koriste apartmane u Vladi Srpske i broju radnika u zgradi Vlade. Informacije koje se puštaju u javnost se pažljivo biraju, a Vlada kontinuiteta se nastavlja, poručuju iz opozicije.

“Kriju kriminal, zato i ne daju podatke. Premijer Višković je toga svjesan, zato je i pokušao dati ostavku jednom, ali nije uspio”, poručio je Nebojša Vukanović, poslanik SDS-a u NS Republike Srpske.

Jelena Trivić već drugi put pokušava da dobije podatke o diplomama službenika Vlade Srpske i svih njenih institucija, jer je prvi put dobila odgovor da se takvi podaci ne smiju davati radi zaštite ličnih podataka. Za sada je dobila odgovore iz pojedinih agencija i institucija, ali iz same Vlade još ne.

Republika Srpska zvanično još nema ni registar zaposlenih službenika u javnoj upravi. Pojedini ministri su ipak odlučili da ne kriju taj broj.

“Imamo 69 zaposlenih u ministarstvu, bez namjere zapošljavanje”, kaže Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS.

Insistiranje novinarske zajednice na obaveznim pres konferencijama nakon sjednica Vlade Srpske je djelimično urodilo plodom. Ali i dalje u Vladi Srpske pričaju o temama za koje mediji i nisu pretjerano zainteresovani.

“Ministri i nisu baš dostupni za davanje izjava, sve se svede na odgovore mejlom koji uglavnom i ne daju pravi odgovor na postavljeno pitanje”, kaže novinarka Ljiljana Smiljanić.

Iz nevladinog sektora poručuju da iako je vidjiv trud novog premijera, saradnja i dalje nije na zadovoljavajućem nivou.

Jedan od zvaničnih podataka, koji se krio godinama, dolazi iz zdravstva, o ukupnom dugu koji premašuje milijardu maraka, a koji je objavljen dolaskom Radovana Viškovića u premijersku fotelju.

BN TV

Danas objavljeno

U Srbiji zaraženo još 160 osoba, umrlo četvoro ljudi

M.

Muriz Memić o hapšenju Alise Mutap: Mala lija je dolijala

M.

Uhapšena bivša djevojka ubijenog Dženana Memića

M.

Ostavite komentar