Vlada Janeza Janše preživjela glasanje o nepovjerenju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vlada Janeza Janše preživjela glasanje o nepovjerenju

Slovenački parlament nije večeras izglasao nepoverenje Vladi premijera Janeza Janše, pošto je taj predlog opozicije podržalo 40 poslanika.

To je šest manje od potrebnog broja.

Protiv izglasavanja nepoverenja Vladi tajnim glasanjem se izjasnilo sedam poslanika u parlamentu koji ima 90 mesta, šest glasova je bilo nevažeće, dok je većina poslanika vladajuće koalicije bila uzdržana, prenosi STA.

Tokom celodnevne rasprave u parlamentu opozicija je tvrdila da je predlog podnela zbog uspostavljanja demokratije u Sloveniji koja, kako ocenjuju, klizi u autokratiju pod Janšom.

Opozicija optužuje vladu da ne poštuje osnovna načela Ustava zemlje, uključujući podelu vlasti i slobodu štampe, kao i da ugrožava ostvarivanje ljudskih sloboda i vladavine prava u državi.

Janša je rekao da je njegova vlada učinila mnogo više od prethodne uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji, a predlog za izglasavanje nepoverenja nazvao “destruktivnom farsom”.

Oko 200 ljudi protestvovalo je večeras ispred slovenačkog Parlamenta tokom rasprave o poverenju Vladi Janeza Janše.

Demonstranti su nosili trasparente na kojima je pisalo “Dole vlada”, “Vlada pada”, “Sramota” i “Dosta JJ”, ispisivali kredom slogane na pločniku i lepili flajere na policijska vozila, prenosi STA.

Mogli su se videti natpisi sa imenima članova Partije penzionera (DeSUS), koja je napustila vladajuću koaliciju u decembru prošle godine i onih iz koalicije Moderna stranka centra, na kojima je pisalo “Posmatramo vas” i “Ovo je vaša poslednja šansa”.

Protestni skup su organizovali protivnici vlade koji obično demonstriraju svakog petka popodne.

Policija je podsećala demonstrante da njihov skup nije odobren i da bi trebalo da se pridržavaju instrukcija.

Iako u početku nije izgledalo da policija legitimiše ili kažnjava demonstrante, pri kraju protesta jedan od okupljenih nije hteo da se legitimiše, pa je priveden u pollicijsku stanicu, navodi STA.

Danas objavljeno

Srpski virusolog: Velika šansa da je pojava omikrona zapravo kraj pandemije

M.

Građani BiH od marta teško do novog pasoša

M.

Srbija: Građani na referendumu rekli “da” ustavnim promjenama

M.

Ostavite komentar