Vlada FBiH i rudari nisi postigli dogovor: Štrajk se nastavlja - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Vlada FBiH i rudari nisi postigli dogovor: Štrajk se nastavlja

Predstavnici Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije održali su danas sastanak s rudarima rudnika mrkog uglja Breza i Zenica.

“Od jutros je blizu 200 rudara u jamama i rudari iz Breze neće napustiti prostorije u kojima borave nakon prve smjene.

Žao mi je što nismo postigli dogovor. Ovo postaje teška omča oko vrata rudara. 13. septembra idemo u generalni štrajk.

Godinama iza nas nudili smo se u svim prilikama pokušali biti konstruktivni i sada je vrijeme da ovako nastupimo. Rudari neće izaći iz jama. Žao nam je kada smo vidjeli policijske snage u zgradi Vlade, nismo imali namjeru nikoga ponižavati niti povrijediti. Obići ćemo rudare.

Nećemo praviti spektakl. Pokušali smo pronaći rješenje za situaciju u rudnicima, ali ništa. Pokazali smo da nećemo prihvatiti podjele i da ostajemo zajedno”, kazao je predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

Predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić poručio je predstavnicima Vlade FBiH prije današnjeg sastanka, zakazanog za 12 sati, da rudare neće podijeliti na one iz Breze i one iz Zenice.

“Ono što je jučer zaključeno u Vladi FBiH je podjela rudara i mi je nećemo prihvatiti”, poručivši nakon toga da će stupiti u generalni štrajk i organizovati masovne proteste ukoliko ne budu zadovoljni rezultatima današnjeg sastanka.

Direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević je kazao da će za rudnik Breza iznaći rješenje, ali za Zenicu danas nisu mogli ponuditi rješenje jer od tri aktivne jame samo jedna proizvodi.

Na sastanku je prisustvovalo sedam predstavnika rudara, direktor Porezne uprave FBiH i resorni ministar Nermin Džindić. Rudari su najavili da će, ukoliko im ne budu ispunjeni zahtjevi, 13. septembra stupiti u generalni štrajk.

Klix.ba

Danas objavljeno

Gorio stan u Istočnom Sarajevu

V.R.

“Non pejper” koji je uzdrmao region i dalje postoji: “Stoji u mojoj fioci”

V.R.

Kina oštro demantovala: “Apsolutna laž”

M.

Ostavite komentar