Vlada dobila pismo: Hitno uvedite ove mere; "Ako se ne preduzmu..." - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vlada dobila pismo: Hitno uvedite ove mere; “Ako se ne preduzmu…”

Zbog izrazitog i rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj i velikog pritiska na zdravstveni sistem, pet lekarskih organizacija pisali su Vladi.

Zbog pretećeg preopterećenja bolnica i narušavanja sposobnosti za lečenje kovid, ali i ne-kovid bolesnika, Hrvatska lekarska komora, Hrvatski lekarski zbor, Hrvatski lekarski sindikat, HUBOL i KOHOM od Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnog štaba civilne zaštite zatražili su hitno donošenje šest mera.

Mere podrazumevaju uvođenje obaveznih kovid potvrda za rad kod svih poslodavaca (javni, državni i privatni), uvođenje obveznih kovid potvrda za ulazak u zatvorene javne prostore (javna uprava, javna poduzeća, trgovački centri, bioskopi, pozorišta, restorani, kafići…), ograničavanje broja osoba na svim okupljanjima u zatvorenim prostorima na 50, uz obavezne kovid potvrde (privremeno, tokom sledeće dve nedelje), produženje onlajn nastave za učenike predmetne nastave osnovnih škola, učenike srednjih škola i studente na fakultetima (privremeno, tokom sledeće dve nedelje), nastavak održavanja razredne nastave po modelu A, postupno odlaganje elektivnih programa u bolnicama i organizovanje rada na punktovima za vakcinisanje u svim većim gradovima po modelu rada 7 dana/12 sati.

Ciljevi koje pet lekarskih organizacija smatra da je moguće postići ovim merama su zadržavanje funkcionalnog zdravstvenog sistema i sprečavanje kolapsa.

Naime, kako navode u saopštenju koje je preneo “Jutarnji list”, trend rasta hospitalizacija i pacijenata u jedinicama intenzivnog lečenja neminovno vodi do situacije u kojoj oboleli od kovida, kao i drugi pacijenti, više neće moći da dobiju zdravstvenu pomoć na nivou dosadašnjeg kvaliteta i dostupnosti.

“Suočeni smo u Hrvatskoj s žestokim talasom epidemije. U poslednja 24 sata zabeleženo je 6.310 novih slučajeva zaraze novim koronavirusom, najviše od početka epidemije u Hrvatskoj. Stvarni broj zaraženih je značajno veći. U poslednje dve nedelje broj pacijenata u bolnicama i broj pacijenata na respiratorima porastao je za čak 72 %. Ako se odmah ne preduzmu nužne mere, hrvatsko zdravstvo ide prema situaciji gde za sve obolele od kovida 19 neće biti dovoljno specijalizovanih lekara za lečenje najteže obolelih.

Stoga pet vodećih lekarskih organizacija zaključuje: uz kontinuirani nastavak cepljenja, ove mere su nužne kako bi se usporilo širenje zaraze, sprečio kolaps bolničkog sistema i osigurala dostupnost zdravstvene pomoći svim hrvatskim građanima”, zaključuje se u saopštenju.

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar