Vježba "Komšije 2019": Pripadnici VS sa Oružanim snagama Mađarske i Nacionalnom gardom Ohaja - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vježba “Komšije 2019”: Pripadnici VS sa Oružanim snagama Mađarske i Nacionalnom gardom Ohaja

Dan visokih zvanica multinacionalne taktičke vežbe “Komšije 2019”, održan je u okviru vojnog kompleksa “Orešac”, u prisustvu načelnika Generalštaba VS.

Dan visokih zvanica multinacionalne taktičke vežbe “Komšije 2019”, održan je u okviru vojnog kompleksa “Orešac”, u prisustvu načelnika Generalštaba VS.

Vežbu zajedno izvode pripadnici Vojske Srbije Oružanih snaga Mađarske i Nacionalne garde Ohaja (SAD) u periodu od 2. do 8. juna.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, cilj vežbe, čiji je ovogodišnji domaćin 11. pešadijski bataljon Prve brigade Kopnene vojske, jeste unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika oružanih snaga zemalja učesnica vežbe na taktičkom nivou, u toku izvršavanja operacija podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Nakon prikaza, učesnicima se obratio komandant Prve brigade Kopnene vojske, brigadni general Zoran Nasković, koji je poručio da je izgradnja i očuvanje mira i bezbednosti u svetu primaran cilj mirovnih misija UN i kao takav težak, častan i odgovoran zadatak i ozbiljan profesionalni izazov za sve koji učestvuju u pripremi jedinica.

“Iskustva i znanje koje stičemo na ovakvim vežbama, značajna su i veoma dragocena. Razmena iskustva iz mirovnih operacija i međusobno poznavanje, kao i zajedničko uvežbavanje tehnika i procedura, pored znanja, doprinosi i jačanju poverenja među oružanim snagama naših zemalja. Izvršavanje zadataka u multinacionalnom okruženju je izazov, a posebno kada se izvršavaju u cilju uspostavljanja i održavanja mira”, istakao je general Nasković.

Komandant Pete pešadijske brigade “Ištvan Boškaji” Oružanih snaga Mađarske, pukovnik Šolšar Balaš, čestitao je na uspešnoj vežbi, rekavši da razliku vidi samo u uniformama, a da su taktika, procedure i profesionalizam svih učesnika isti. Prema njegovim rečima, ovogodišnja vežba “Komšije“ poslužiće kao priprema za misiju UN u kojoj će Oružane snage Mađarske učestvovati sledeće godine.

Potpukovnik Metju Vudrof, komandant 37. brigade Nacionalne garde Ohaja, vežbu vidi kao dobru priliku da se nauči nešto novo i razviju dobri odnosi i timski rad, a posebno razvijanje sposobnosti zajedničkog rada u borbi protiv neprijatelja.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović uručio je priznanja najboljim učesnicima vežbe “Komšije 2019“ – desetaru Gaboru Sabu iz Oružanih snaga Mađarske, razvodniku Sajmonu Ostinu iz Nacionalne garde Ohaja i razvodniku Vladanu Garčeviću, pripadniku Vojske Srbije.

Danu visokih zvanica prisustvovali su i vojni izaslanik Mađarske, potpukovnik Makač Balor, vojni izaslanik SAD, major Deril Skot, i predstavnici Ambasade SAD u Srbiji.

Taktička vežba “Komšije“ izvodi se od 2011. godine naizmenično u Srbiji i Mađarskoj kao bilateralna vežba u cilju priprema za učešće u multinacionalnim operacijama i unapređenja saradnje. Od 2017. godine, na vežbi učestvuju i pripadnici Nacionalne garde Ohaja, čime je vežba postala trilateralna, podseća se u saopštenju Ministarstvba odbrane Srbije.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

U BiH danas 722 novozaraženih i 86 preminulih od koronavirusa

M.

Slovenija: Potvrđeno 718 slučajeva infekcije, petoro preminulo

M.

Hrvatska: Preminule 42 osobe, zaraženo još 2.106

M.

Ostavite komentar